Skip to main content

Dags för ett nytt jobb eller att ta nästa steg? Men vart och hur?

Publicerades 30 juli 2020 av Linn Albinsson

När man har jobbat några år inom samma område kan det ibland kännas som att det är dags för någonting nytt. Man kan känna att man vill utmana sig, utvecklas och få prova nya saker igen. Men var börjar man och framförallt, hur?

Identifiera vad du saknar och vill ha mer utav

Identifiera och konkretisera dina önskemål genom att skriva ner hur ditt drömjobb ser ut. Ställ dig själv frågor som exempelvis – behöver jag större utmaningar, andra arbetsuppgifter? Vad skulle jag tycka om samma jobb fast i en annan miljö? Börjar jag bli trött på att pendla? Lista gärna för- och nackdelar på vad det är som gör att du trivs och inte trivs med ditt nuvarande arbete. Var ärlig mot dig själv och vad du behöver från ett jobb, det gör det enklare att veta var och hur du ska gå vidare. När du kommit tillräckligt långt för att ha identifierat vad du söker hos en arbetsgivare för att du ska trivas så har du kommit en bra bit på din karriärväg!

Våga söka

Har du börjat fundera på nytt jobb har du säkert redan kikat på nya tjänster eller jobbannonser. Våga söka dem! Är det rädsla för att någon ska få reda på att du söker annat kan det vara bra att veta att seriösa arbetsgivare behandlar anställningsprocesser med sekretess. Du har inte så mycket att förlora på att söka nytt jobb, du har alltid ditt nuvarande jobb kvar om du inte får det du söker.

Skriv ett vinnande CV

Se till att ditt CV är strukturerat i kronologisk ordning samt att det är uppdaterat med nya erfarenheter och kunskaper. När du söker en specifik tjänst bör du anpassa ditt CV efter tjänsten och se till att skriva kortfattat, kärnfullt och lättförståeligt. Fokusera på de erfarenheter och kunskaper som är mest relevanta för jobbet du söker.

Nätverka

Delta och nätverka på relevanta och branschrelaterade events. På så vis ökar du dina chanser att knyta värdefulla kontakter. Gå med i professionella nätverk inom din nisch samt grupper på Linkedin för att utöka ditt kontaktnät.

Gå på intervjuer och möten

Rekryteringsföretag, likt Gazella, är en rådgivande part med goda erfarenheter från branschen och kan hjälpa dig med hur nästa steg kan se ut samt med personlig karriärscoaching. Genom att gå på intervjuer och möten med rekryteringsföretag, utan att nödvändigtvis ha en specifik tjänst i åtanke, breddar du ditt nätverk och får dessutom en större intervjuvana. Öka chansen att senare bli headhuntad för ditt drömjobb genom att vara öppen och beskrivande kring vad det är du söker under din intervju.

Ställ frågor och ta hjälp av andra

Använd bemanningsföretag genom att våga ställa frågor om hur ditt nästa steg kan se ut. Ställ frågor som exempelvis – vad ser du för styrkor i mitt CV? Jag vill ha yrke X, hur tar jag mig bäst dit? Vilken roll tror du passar mig utifrån vad jag gjort tidigare?

 

 

Gazella är experter på rekrytering inom ekonomi och finans. Tveka inte att höra av dig om du vill ha karriärscoaching, göra en analys av ditt CV eller vill ha hjälp med hur ditt nästa steg kan se ut.