Skip to main content

10 tips för att stärka din Linkedin-profil

Publicerades 1 Okt 2023 av Linn Albinsson

Använder du Linkedin för att söka jobb eller för att bygga en stark karriärprofil? Oavsett vilket så är det bra att hålla din profil uppdaterad och levande. Om din information är aktuell och utförlig kommer du hamna högre upp i sökningar och på så sätt kan du öka chansen att hittas av rekryterare eller synas bland de personer som du önskar nå. Gazella har lång erfarenhet av rekrytering och ger sina 10 bästa tips för hur du stärker din profil på Linkedin.

Innan du börjar uppdatera din profil på Linkedin rekommenderar vi att du stänger av inställningen att dela din profils alla förändringar, om du inte vill att varenda uppdatering du gör ska synas i ditt nyhetsflöde.

1. Välj en professionell bild
I en undersökning Linkedin utfört såg man att det första man som besökare lade märke till hos olika användare var profilbilden. Undersökningen visade också att det blev 14 gånger mer troligt att arbetsgivare som söker medarbetare lägger tid på att kolla in din profil, om du har ett professionellt foto. Enligt Linkedin fungerar en närbild bättre än en hel eller halvbild. Utgå från att 60% av bilden ska vara på dig och be en vän ta ett porträttfoto på dig i dagsljus eller annat bra ljus.


2. Skräddarsydd bakgrundsbild
Ett bra sätt för att uttrycka din personlighet och karaktär i din Linkedinprofil, är att använda en bakgrundsbild som lyfter fram dina egenskaper eller mål. Vill du exempelvis lyfta att du är en skicklig talare, kan du välja en bild där du föreläser, är du grafiker kan du välja en bild där man ser att du designar.


3. Uppdatera din rubrik
Något många missar är att utnyttja nyckelord på Linkedin. Profiler med två eller flera erfarenheter eller titlar är mer sannolika att hittas av rekryterare. Ett tips är att leta efter vanligt förekommande titlar och ord för de jobb som du söker eller är intresserad av och försöka få med dem i din rubrik på ett snyggt sätt.


4. Lägg tid på sammanfattningen
Investera tid på att skriva en bra och övertygande sammanfattning, gärna på 40 ord eller mer. Försök skriva din sammanfattning som en berättelse, för att öka intresset för att läsa hela stycket och försök sammanfatta det viktigaste av dina erfarenheter och färdigheter där. Integrera nyckelord även här, det kan innebära allt från titlar, till system och olika färdigheter. Här kan du även nämna dina intressen för att låta dina Linkedin-kontakter lära känna dig lite bättre, även om fokus bör ligga på arbetserfarenheter.


5. Hur du bäst listar din erfarenhet
Under bakgrund specificerar du din tidigare arbetslivserfarenhet. Lägg en kort beskrivning av dina huvuduppgifter och resultat under varje erfarenhet om det känns relevant för dina framtida karriärsmål. Glöm uttrycket ”spara det bästa till sist”, börja med det viktigaste först och var tydlig och konsekvent i beskrivningen, håll det kort men koncist. Om du använt ett relevant system eller annan kompetens på arbetsplatsen som kan vara viktigt för framtida jobb kan du nämna det redan i beskrivningen. Lägg också till volontärarbete, praktik, eller om du har annan yrkeserfarenhet utanför vanliga anställningar. Enligt Linkedin säger nästan hälften av alla ledande befattningshavare att de ser dessa som likvärdiga med övrig yrkeserfarenhet.

6. Lägg till media för att få din profil att sticka ut
Linkedin låter dig ladda upp fem stycken bilagor eller länkar under din sammanfattning. Här kan du lägga till exempelvis artiklar du skrivit, press du medverkat i, studier du utfärdat eller länka till din hemsida. Detta ger dig chansen att stärka din profil ytterligare.


7. Håll ordning bland dina kompentenser
Ett av de enklaste sätten att synliggöra din Linkedinprofil bland rekryterare är att lägga till kompentenser. Satsa på att ha 15-20 kompetenser som passar din profil och se till att få dem bekräftade. Det är viktigt att hålla dem relevanta och att faktiskt rensa om du har för många, för att framhäva dina viktigaste kompetenser.


8. Lägg till språk
En sak många glömmer är att lägga till språkkunskaper. Lägg till ditt modersmål och andra språk du behärskar.


9. Be om rekommendationer
Rekommendationer är alltid bra ur ett jobbsökarsyfte. Maila kollegor, gamla lärare och chefer och be dem ge dig en rekommendation. Om du tar dig tid att ge andra rekommendationer, är det också större chans att andra vill ge en rekommendation tillbaka.

Du kan också efterfråga en rekommendation via Linkedin genom att:
1. Gå till profilen av personen du vill ha en rekommendation ifrån
2. Tryck på ”Mer”
3. Tryck på ”Be om en rekommendation”


10. Visa att du intresserad av nya jobbmöjligheter
I din profil, under ditt namn, kan du välja att fylla i att du är öppen för nya möjligheter. Det går att välja mellan att det ska vara synligt för alla eller att det är dolt men synligt för rekryterare. Om du är öppen för distansarbete, se då till att också kryssa i ”På distans” under jobbtyper du är intresserad av.

Du behöver engagera dig i saker som är förenat med din yrkesroll för att bygga ditt professionella nätverk och få ditt nätverk att besöka din profil mer frekvent. Anslut dig till två eller tre relevanta nätverksgrupper för att skaffa ny kunskap och nya kontakter. Var aktiv och försök utöka ditt nätverk med relevanta personer du träffar. Följ företag, branscher och personer du är intresserad av och var aktiv genom att dela, uppdatera din status, diskutera och publicera inlägg. Om du söker jobb aktivt rekommenderar vi att du eftersträvar att göra minst en aktivitet per dag.

 

Söker du jobb? Gazella samarbetar med många attraktiva arbetsgivare, se våra lediga jobb HÄR