Så ser arbetsmarknaden ut för nyexaminerade ekonomer

Finns det jobb för nyexaminerade ekonomer idag? Vilka vägar leder till första jobbet? Corona har till synes slagit hårt mot nyexaminerade, men nu ser framtiden ljus ut för många akademiker. Vi reder i detta blogginlägg ut hur det ser ut för ekonomer på arbetsmarknaden i dagsläget.

Nyexamninerade ekonomer- arbetsmarknad,

Arbetsmarknad för nyexaminerade ekonomer

En akademisk utbildning är och har alltid varit en bra grund för att få jobb efter examen men även nyutexaminerade akademiker har märkt av svårigheterna på arbetsmarknaden till följd av Covid-19. Men framtiden ser ljus ut. Enligt Sacorapporten ”Framtidsutsikter” är det just nu balans för nyexaminerade ekonomer på arbetsmarknaden och även om det finns skillnader beroende på specialisering inom ämnet är bedömningen sammantaget att det kommer vara god balans även på fem års sikt. I Akavias nya rapport; Efter examen 2021, uppger sju av tio ekonomer som tog examen våren 2021 att de nu har en hel- eller deltidsanställning och 14% svarade att de valt att läsa vidare efter examen främst för att komplettera sin utbildning. Det var endast fem procent som inte hade lyckats få ett arbete med relevans för utbildningen.

Den vanligaste anställningsformen som ekonomerna i undersökningen erbjöds efter examen var tillsvidareanställning, där strax under hälften uppgav att de fått ett jobb med relevans för utbildningen redan innan de avslutat sina studier. Båda dessa delar särskiljer ekonomerna positivt från Aktavias övriga undersökningsgrupper av olika akademiker. Detta visar att arbetsmarknaden för nyexaminerade ekonomer är god och att nybakade ekonomer är eftertraktade på arbetsmarknaden och snabbt får jobb efter examen.

 

Olika vägar till jobb

Praktik, nyttja kontaktnät, skicka in spontanansökan eller söka utannonserade jobb? Vägarna till första jobbet är många. År efter år visar olika rapporter att direktkontakt med arbetsgivaren samt tips via vänner och bekanta är vanligaste vägen för att hitta jobb. Det verkar även gälla för nyexaminerade ekonomer, då man i Akavias rapport såg att de flesta (23%) av de nyexaminerade ekonomerna våren 2021 fick sitt första jobb via kontakter. 17% hittade sitt jobb via en jobbannons på nuvarande arbetsgivares hemsida och 16% svarade att de hittade sin nuvarande anställning via sociala medier, där Linkedin var vanligaste mediet. Vi kan därför konstatera att det är viktigt att du redan under studietiden börjar bygga upp ett kontaktnät. Se till att gå på evenemang inom branschen, träffa rekryteringsföretag, håll dig uppdaterad om arbetsmarknaden och satsa på att vara aktiv och skapa en bra profil på Linkedin.

 

Vanligast att arbeta inom privat sektor

De vanligaste arbetsområdena för en ekonom efter examen är att ingå i en ekonomifunktion eller att arbeta med revision eller affärs-/verksamhetsutveckling. De flesta jobb för ekonomer hittas därför i den privata sektorn, där det finns många olika vägar till jobb. När det väl börjar bli dags att söka första jobbet efter utbildningen kan det därför vara guld värt att nyttja sitt kontaktnät. Uppdatera dina sociala medier och nyttja det för att både söka efter lediga jobb men också för att utveckla nya kontakter och berätta för ditt nätverk att du söker jobb. Hör av dig till rekryteringsföretag som arbetar inom ekonomi och ansök till de jobb du hittar utannonserade som du finner intressanta.

Om du är ute efter ett statligt jobb rekommenderar vi att du håller koll på arbetsförmedlingens sida eller letar på hemsidan hos det företag du är intresserad av att arbeta på. De flesta statliga tjänster måste nämligen utannonseras, så man kan på så sätt oftast hålla väldigt bra koll på när en ledig tjänst dyker upp hos de företag man är intresserad av.

 

 

Källa: Akavias Rapport 

Mer från bloggen

CSRD: En genomgång för ekonomer

Den europeiska lagstiftningen om hållbarhetsrapportering har tagit ett stort steg framåt med Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Den nya hållbarhetsrapporteringen har lyfts till samma nivå...

så bemöter du de höga förväntningarna på dig som konsult

Evolutionen av Controllerrollen

Vi lever i en snabbföränderlig tid där digitalisering, AI och ökat hållbarhetsfokus påverkar företagen. Som nyckelroll och bollplank till ledningen spelar Controllern en viktig roll...

evolutionen av controllerrollen

Fördelar med att jobba som ekonomikonsult

Att arbeta som ekonomikonsult är idag en relativt vanlig anställningsform som ger en fantastisk möjlighet att snabbt bygga på sig en hel del erfarenhet. Det...

Fördelar med att vara ekonomikonsult

Kontakta oss gärna

  • Namn:
  • E-post:
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.