Så löneförhandlar du vid nytt jobb

Vid ett jobbyte har du ett bra utgångsläge för att förhandla fram en bättre lön. Det är viktigt att du förbereder dig inför samtalet så att du får rätt lön från början, då det sätter grunden för din ekonomiska framtid. De flesta svenskar är nöjda med sin arbetssituation, men hela 58% kan ändå tänka sig att byta jobb för att få en bättre lön, bland den yngre åldersgruppen var det så många som 7 av 10 som kunde tänka sig det. Det visar en nyligen utförd undersökning från Blocket. Vi har därför listat 7 tips för vad du kan tänka på när du ska löneförhandla vid en ny anställning!

löneförhandling vid nytt jobb

Överlag verkar svenskar vara ganska nöjda med sin arbetssituation visar en undersökning som Blocketjobb släppte 2021 i samarbete med Kantar Sifo. Sommarens paus från arbetet får många personer att fundera på att söka nytt jobb till hösten. Om du vill komma upp i lön är just ett jobbyte det starkaste tipset för att få upp din lön, där  du hamnar i ett bättre utgångsläge för att få en större höjning än när du förhandlar om löneförhöjning på ditt nuvarande jobb. Vid löneförhandling ökar ofta pulsen och det är lätt att bli nervös, därför är god förberedelse a och o för att du ska lyckas argumentera för din sak. Nedan finner du våra 7 tips om hur du förbereder dig inför samtalet.

 

7 tips inför löneförhandling vid ny anställning:

  • Kolla upp lönenivån för motsvarande tjänst
    Inledningsvis gäller det att du skaffar dig en bild av löneläget på marknaden, kollar med olika fackförbund, hittar pålitlig lönestatistik och/eller hör runt bland vänner i liknande roller för att få en realistisk bild över vad personer med liknande arbetsuppgifter på samma företag eller inom samma bransch tjänar.
  • Läs på om företaget och tjänsten
    Förbered dig genom att läsa igenom arbetsbeskrivningen och förstå arbetsuppgifterna för att kunna nyttja detta under diskussionen. Exempelvis kan du säga: ”Jag ser att ni behöver någon som kan ta ett större ansvar gällande X…” och på detta sätt ta chansen att kunna påvisa att du både kommer uppfylla och kanske även kunna överträffa kraven för rollen. Kanske har du något extra att erbjuda företaget som kan göra att du kan argumentera för att ligga på en högre lönenivå än snittet? Men var realistisk och ärlig mot dig själv, det kan finnas en risk att under- eller överskatta sig själv, då arbetsgivare oftast uppskattar självinsikt och ett alltför högt löneanspråk kan göra att arbetsgivaren väljer bort dig.
  • Lyft dina prestationer
    Dina färdigheter är ett viktigt verktyg för att åstadkomma resultat på arbetet, men vid löneförhandling är det oftast prestation och resultat som imponerar på arbetsgivaren. ”Jag är effektiv och lösningsorienterad” är inte skäl nog till en hög lön, utan försök istället lyfta konkreta prestationer. Jobbar du inom redovisning kan det handla om att ge exempel på när du effektiviserat en process eller förbättrat systemuppsättningar, om du arbetar inom controlling kan det vara att påvisa vettiga kostnadsbesparingar eller intäktsoptimeringar som du föreslagit som gav stor effekt för bolaget, som är bra underliggande argument för att få högre lön.
  • Träna i förväg
    Många har lätt för att bli nervösa och kan tappa masken när de ska säga sitt löneanspråk ifall de själva tycker att lönen är hög. Om du är ovan vid att löneförhandla och känner dig osäker vid dessa situationer kan det vara en god idé att träna i förväg – berätta om ditt löneanspråk högt till en vän eller till dig själv för att träna bort osäkra formuleringar.
  • Var beredd på att ge löneförslag och svara på frågor om din tidigare lön
    Om du planerar att försöka höja din lön rejält genom din nya tjänst, är det oftast ett lite knivigt läge när arbetsgivaren frågar om din nuvarande lön. Förbered dig på hur du ska bemöta frågan och lär dig att parera frågan på ett bra sätt. Det är vanligt att du kan få frågan om vad du tänkt dig för lön, vilket kan innebära ett visst övertag då det då blir du som sätter riktning för resten av samtalet. Om du inte får frågan kan det därför vara bra att på ett smidigt sätt försöka framföra detta under samtalet ändå. Om arbetsgivaren däremot ger dig ett förslag som du tycker är för lågt, kan du hänvisa till din nuvarande lön om den är högre idag eller lyfta fram dina kompetenser för att argumentera upp förslaget.
  • Förmåner du kan förhandla om
    Vid löneförhandling står oftast lön i fokus men kom ihåg att du också förhandla om förmåner som kan vara värt minst lika mycket. Det första många tänker på när de hör förmåner är fler semesterdagar och mer tjänstepension med det finns fler förmåner du kan förhandla om. Det kan gälla arbetstider, friskvård, lunchförmån, sjukvårdsförsäkring, få gå en kurs/utbildning, tjänstebil m.m. Fundera innan mötet på vad som är viktigast för dig och tänk taktiskt när du ska förhandla genom att exempelvis föreslå tre förmåner som är ungefär lika dyra för att undvika att du bara får det billigaste.
  • Dokumentera er överenskommelse
    Låt dig inte påverkas av framtida löften, chefer erbjuder ibland att de kan se över lönen i framtiden, se då till att få det nedskrivet i nya avtalet med ett datum för lönerevisionen. Försök gärna även att redan nu få en konkret siffra, för att försäkra när och hur mycket du ska få i löneökning utefter överenskommelsen.

Slutligen, kom ihåg att lön inte är allt. Var inte för hård under samtalet utan ett tips är att försöka känna av stämningen, om arbetsgivaren är mjuk i sin framtoning, kan det vara bra om du också är det och tvärtom. Om du säger att du aldrig kommer ta jobbet om du inte får en viss lön så måste du kanske vara beredd på att tacka nej till jobbet också. Det kan därför vara bättre att inte vara så kategorisk till en början. Överväg om andra delar såsom att du uppskattar företagets kultur, får chans att utvecklas, testa en ny bransch, får möjlighet till flexibilitet och så vidare kan väga upp en lägre lön än du tänkt dig eller inte.

Gazella har ett brett kontaktnät av attraktiva arbetsgivare och hjälper företag av varierande storlek, i flertalet olika branscher, med att hitta personal. Gazella strävar efter att vara ekonomens långsiktiga partner genom karriären. Registrera ditt CV hos oss för att bli en del av vårt nätverk för chans att kunna bli kontaktad av oss, om vi får in ett uppdrag som vi tycker matchar just dig. Du kan också kika vilka lediga tjänster vi har just nu på vår hemsida.

 

 

Mer från bloggen

Evolutionen av Controllerrollen

Vi lever i en snabbföränderlig tid där digitalisering, AI och ökat hållbarhetsfokus påverkar företagen. Som nyckelroll och bollplank till ledningen spelar Controllern en viktig roll...

evolutionen av controllerrollen

Fördelar med att jobba som ekonomikonsult

Att arbeta som ekonomikonsult är idag en relativt vanlig anställningsform som ger en fantastisk möjlighet att snabbt bygga på sig en hel del erfarenhet. Det...

Fördelar med att vara ekonomikonsult

Kontakta oss gärna

  • Namn:
  • E-post:
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.