Så har rekryteringsmarknaden förändrats under covid-19
Att coronapandemin kom och förändrade en hel värld under 2020 är det ingen som har missat. Men hur har pandemin förändrat rekryteringsmarknaden och vad kommer hända framöver? I det här inlägget har vi som rekryteringsföretag inom ekonomi sammanfattat våra spaningar och egna erfarenheter.

Osäkerhet bland företagen
Sedan i mars har vi sett en ovisshet som gjorde att många rekryteringar och konsultuppdrag sattes på paus. Ingen visste vad som skulle ske och hur pandemin skulle utvecklas. Eftersom många företag inte heller visste om de skulle överleva eller i vilken utsträckning de skulle klara pandemin har det tyvärr lett till att många förlorat sina arbeten. Varsel och pausade rekryteringar har påverkat ekonomin och gjort att vi ser en betydligt större kandidatmarknad, som samtidigt är väldigt stark.
En stark kandidatmarknad
Våren och sommarens varsel av personal har generellt lett till att landets kandidatmarknad nu både är större och starkare än någonsin. Gazella upplever att detta även gäller för ekonomer, även om ekonomiavdelningar inte påverkats av varsel i alls samma utsträckning som i vissa andra branscher. Detta eftersom ekonomifunktionen i många fall varit än högre belastade under den gångna perioden. Däremot valde många företag att pausa helt eller har varit avvaktande gällande nyrekryteringar till företaget. Av den anledningen upplevde Gazella att branschen för interimt anställda drabbades hårdare av varsling till följd av pandemin, då många företag valde att inte förlänga konsultuppdragen eller att avsluta dem i förtid. Men vi ska inte tappa hoppet. Gazella ser nu att fler och fler företag som antingen valde att varsla personal eller pausade sina rekryteringar och interimsuppdrag sedan pandemin bröt ut, nu har börjat återanställa igen då behovet oftast kvarstått under hela perioden.
Ladda ner guiden: Så har rekryteringsmarknaden påverkats av Covid-19
Mer tid läggs på genomgång av kandidater
För Gazella började rekryteringar sakteligen komma igång igen efter sommaren, i alla fall för verksamhetskritiska roller som exempelvis koncernredovisare och CFOs. Rekrytering inom redovisning börjar så smått återigen stabilisera sig. Men en stor skillnad syns – det är avsevärt många fler sökande på de tjänster som läggs ut. Det innebär att alla som söker ny personal kommer behöva lägga mycket mer tid åt att gå igenom och återkoppla till alla ansökanden än tidigare. Gazella ser också att kandidater nu i allt högre utsträckning söker bredare och att man får in många fler jobbansök där kandidater antingen är underkvalificerade eller överkvalificerade för rollen de söker. 1 av 4 arbetssökanden har ghost:at en arbetsgivare på grund av att de varit för långsamma gällande återkoppling och hela 55% får en sämre bild av företaget när det sker, enligt en undersökning från Careerbuilder . Det är därför viktigt att du som arbetsgivare ser till att ni hinner behandla ansökningar professionellt för att värna om företagets varumärke. Tänk också på att ha ett bra systemstöd för att hantera ansökningar korrekt GDPR mässigt.
Löneflexibilitet har ökat inom ekonomiområdet
Till följd av ovissheten på rekryteringsmarknaden har Gazella även sett att många av kandidaterna som rekryteras inom ekonomiområdet blivit mer flexibla när det gäller sin lönefärväntning. Kandidater inom ekonomiområdet har haft en bra utveckling av löner under de senaste åren och det har mycket att göra med att det varit svårt att hitta tillgänglig kompetens inom flera olika positioner inom ekonomifunktionen. När en kandidat blivit tillfrågad att byta tjänst från en redan fast anställning har det tidigare förväntats en ganska stor löneökning i jämförelse med när detta skett i flertalet andra branscher. Vi upplever nu en större flexibilitet hos kandidater kring löneförväntan i just dessa fall.
Konsulter har is i magen
Under pandemins start trodde många i branschen att konsulter skulle vilja söka sig till fasta positioner för att känna större trygghet. Något som kan verka förvånande, är att vi sett att majoriteten av konsulter önskar fortsätta med konsultarbete och väljer att ha is i magen för att vänta ut den rådande pandemin och antingen fortsätter söka arbete på uppdragsbasis, eller hoppas på att kunna återgå till uppdrag senare igen.
Vi rekommenderar att du laddar ner och läser vår guide “Så har rekryteringsmarknaden förändrats under corona”. I guiden får du ta del av mer förändringar, där vi går in mer på detaljer kring vår syn på hur arbetsmarknaden ser ut idag och får en sammanställning av hur arbetslösheten är just nu. Vi går också igenom hur vad man som ledare bör tänka på för att behålla motivation och arbetskultur i teamet under de utmanande tider som råder och mycket mer!
Mer från bloggen
Gazella stärker styrelsen för fortsatt snabb tillväxt
Vid Gazellas årsmöte den 12 maj valdes den tidigare styrelseledamoten Therese Lundstedt till ny styrelseordförande och Erik Wennhall till ny styrelseledamot.

Sommarbemanning: Tips till dig som rekryterar inför sommaren
En bra planering av sommarbemanningen på ekonomiavdelningen är en förutsättning för att verksamheten ska flyta på under sommaren. Det kan dock vara en utmaning att...

Så tänker chefer och kandidater om hybridarbete, efter pandemin
Att som arbetsgivare kunna erbjuda distansarbete och/eller hybridkontor har under pandemin varit något man behövt vara öppen för, men sedan den nionde februari när regeringen...

Så skapar du engagemang på jobbet
Söker du ett större engagemang på jobbet och medarbetare som brinner för sitt arbete? Allt fler företag inser att företagets framgång går via medarbetarnas välmående...

Interim Management är framtiden för ledarskap och förändring inom finansfunktioner
Gazella ser en växande trend, där den nya gig-ekonomin påverkar behoven på ekonomifunktioner i Stockholm och att konsultkompetens efterfrågas i högre omfattning, både i ledande...

Så ser arbetsmarknaden ut för nyexaminerade ekonomer
Finns det jobb för nyexaminerade ekonomer idag? Vilka vägar leder till första jobbet? Corona har till synes slagit hårt mot nyexaminerade, men nu ser framtiden...
