Hetaste kompetenserna för ekonomer!

Är du en stjärna på Excel, noggrann, analytisk och inte rädd för utveckling och förändringar? Då ligger du bra till som ekonom hos dagens arbetsgivare! Givetvis är erfarenhet och universitetsutbildning de viktigaste kompetenserna för att få jobb som ekonom, liksom god förmåga att utrycka sig i tal och skrift men det finns också andra kompetenser som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. Vi har pratat med Madelene Steinert, Recruitment Consultant på Gazella för att diskutera de hetaste kompetenserna för ekonomer just nu.

”Förutom en bedömning av erfarenhet och utbildning i rekryteringsprocessen, utgår vi rekryterare även mycket från personliga kompetenser. Personlighetsdrag som analytisk, strukturerad, självgående, driven och kommunikativ är efterfrågade kompetenser för ekonomer idag, upplever jag. Det är oftast också väldigt meriterande om man är tekniskt skicklig och har tidigare erfarenhet av att jobba i flera olika program och affärssystem. Om man har goda kunskaper i Excel är man ofta en efterfrågad person på avdelningen,” förklarar Madelene.

Excel-kompetens betraktas i större utsträckning som ett grundläggande krav ute på arbetsplatserna och många högskoleutbildningar för ekonomer har infört Excel som en obligatorisk del av utbildningen. Goda kunskaper i Excel hamnar högst upp på listan över de hetaste kompetenserna för ekonomer i en undersökning utförd av utbildning.se 2017, som årligen granskar jobbannonser, där de fokuserat på vilka kompetenser utöver erfarenhet och utbildning som är mest attraktiva för arbetsgivaren. Där listas också egenskaper som noggrann, analytisk, strukturerad samt goda kunskaper i engelska i topp. Även att behärska bokföringsprogrammet Visma återfinns lite längre ned på listan, på 14:e plats och analysverktyget Cognos, ligger på 19:e plats.

 

”Har man tidigare erfarenhet från eller trivs med att utveckla system och processer, är det en het kompetens som ekonom. Även kompetenser som att man är driven och kan ge exempel för att man är målmedveten och inte är rädd för förändringar anses väldigt positivt. För att förändringar sker hela tiden inom alla företag i den snabbföränderliga värld vi lever i idag och då blir det allt mer viktigt att visa att man är redo för förändringar och vill utvecklas i takt med företagets förändring eller utveckling,” tillägger Madelene.

 

Gazella är experter på rekrytering inom ekonomi och finans. Tveka inte att höra av dig om du vill ha karriärscoaching, göra en analys av ditt CV eller vill ha hjälp med hur ditt nästa steg kan se ut. Kontakta Gazella. 

 

Läs mer om undersökningen på utbildning.se

Mer från bloggen

CSRD: En genomgång för ekonomer

Den europeiska lagstiftningen om hållbarhetsrapportering har tagit ett stort steg framåt med Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Den nya hållbarhetsrapporteringen har lyfts till samma nivå...

så bemöter du de höga förväntningarna på dig som konsult

Evolutionen av Controllerrollen

Vi lever i en snabbföränderlig tid där digitalisering, AI och ökat hållbarhetsfokus påverkar företagen. Som nyckelroll och bollplank till ledningen spelar Controllern en viktig roll...

evolutionen av controllerrollen

Fördelar med att jobba som ekonomikonsult

Att arbeta som ekonomikonsult är idag en relativt vanlig anställningsform som ger en fantastisk möjlighet att snabbt bygga på sig en hel del erfarenhet. Det...

Fördelar med att vara ekonomikonsult

Kontakta oss gärna

  • Namn:
  • E-post:
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.