5 smarta frågor att ställa om jobbet

En punkt som många missar att utnyttja under intervjun är när rekryteraren ställer frågan: "Har du några frågor eller funderingar?". I detta läge har du chans att visa framfötterna och ställa frågor till din potentiella arbetsgivare, som både framställer dig som en mer intressant kandidat och ger dig en bättre bild av företaget. Vi har listat 5 tips på frågor du kan lyfta som gör dig intressantare än övriga kandidater!

Controller
 • 1. Vad förväntas jag uppnå under mina första tre månader?
  Denna fråga visar du att du är intresserad, framåt och redo att börja direkt, utan att spendera flera veckor med att komma in i rollen.  Du kan utveckla frågan genom att be om en definition av de kompetenser, mål och arbetsinsatser som söks.
 • 2. Vilka faktorer leder till positiva resultat för företaget?
  Som anställd är man en investering för företaget, de bästa anställda är de som gör skäl för sin lön. Det kan därför vara av god idé att ta reda på vilka arbetsuppgifter i din nya roll som är viktigast för att generera intäkter, för att visa på att du vill vara med och bidra.
 • 3. Hur är företagskulturen?
  Passa på att ställa frågor om företagets värderingar och kultur. Det är viktigt för din egen del för att ta reda på om du kommer trivas i arbetsmiljön och med dina nya kollegor. En fråga du exempelvis kan ställa är vilka intressen personalen har. Arbetsgivaren kommer behöva svara generellt, vilket kommer säga mycket om företagets kultur, vilket är bra att veta för att öka dina chanser till att passa in i organisationen samt veta om företaget passar dig. 
 • 4. Vad fungerar mindre väl på arbetsplatsen eller i teamet?
  Våga ställa obekväma frågor. Det kan även vara frågor kring din blivande chef, hur denne är som person, dess erfarenhet och ledarstil. Se till att du får tydliga svar på dina frågor så att du förstår sammanhanget och hur ditt blivande team och ledare fungerar på arbetsplatsen.
 • 5. Vart är företaget om 3 eller 5 år?
  Alla företag står inför förändringar, stora som små, ställ frågor för att ta reda på vart företaget är på väg och hur du kommer påverkas av det. Det kommer tala om för dig om organisationen är framåtblickande och det kommer också framställa dig som en mer intressant kandidat. Tips på frågor kan vara:
  – Hur kommer detta arbete utvecklats inom 3 år?
  – Vilken affärsidé har företaget?
  – Hur ser företagets utvecklingsplaner ut för de närmsta 3 åren?
  – Finns det fastställda mål för denna tjänst? Vilka?

 

Gazella är experter på rekrytering inom ekonomi och finans. Tveka inte att höra av dig om du vill ha karriärscoaching, göra en analys av ditt CV eller vill ha hjälp med hur ditt nästa steg kan se ut. Kontakta Gazella. 

 

Källa: Sajten Inc.com  och Civilekonomens Artikel

 

Mer från bloggen

Hitta värmen i ditt kallprat!

Få människor uppskattar att kallprata med nya människor men kallprat är betydelsefullt. Det är ett viktigt för relationen mellan dig och dina kollegor, din chef...

hitta-värmen-i-ditt-kallprat

Sommar, sol och tid för reflektion?

I dagens samhälle kan nog många känna igen sig i att vi ofta håller ett högt tempo där vi ständigt fokuserar framåt. Lika viktigt som...

reflektion-gazella

Gig-arbete, en snabb väg till jobb!

Under pandemikrisen har gig-ekonomin blivit viktig, då den skapar nya vägar till arbete och har blivit ett sätt för många människor att hålla sig flytande...

gigekonomi-gazella

Finns det jobb för nyexaminerade ekonomer?

Enligt arbetsförmedlingen har antalet tjänster inom administration och ekonomi minskat under mars och april, jämfört med samma period förra året. Läget på arbetsmarknaden kan kännas...

Sälj

Kontakta oss gärna

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.