Skip to main content

Ofrivilligt arbetssökande? Hur du hanterar situationen att förlora jobbet

Publicerad 15 apr 2020 av Linn Albinsson

Vi upplever en tid i samhället av sällan skådat slag. Covid-19 härjar överallt i världen, samhällen stängs ner och invånare tvingas isolera sig i sina hem. Följden till detta har blivit att allt fler företag tvingas säga upp sin personal på grund av arbetsbrist eller tappade intäkter. Så vad gör man då om man oförberett står utan jobb från en dag till en annan? För oavsett situation i samhället så är det är oftast en obehaglig upplevelse att bli uppsagd.

Det är lättare sagt än gjort att gå vidare och låtsas som ingenting. Tillåt dig själv vara ledsen, arg, frustrerad eller besviken över situationen men sätt en gräns där du inte får ägna mer än ett par dagar åt att ventilera och tala om dina känslor. Därefter behöver du kliva upp i sadeln igen och fatta en del beslut. Gå inte omkring med orealistiska tankar som tynger ner dig. Du kommer hitta ett nytt arbete. Ditt värde som människa sitter inte på ditt visitkort eller i din lön. Försök ta dig igenom alla känslor, utan att klanka ner på dig själv tills du uppnår en acceptans kring situationen.

Det är naturligt att känna känslan av att man tappar kontrollen när man blivit av med jobbet. Försök därför fortsätta hålla din vardagsrutin, gå upp i tid, motionera, sov ordentligt och behåll din struktur. Dels kommer det hjälpa dig att hålla tankarna i styr som annars kan tynga ner dig men det kommer även underlätta för dig när det är dags att börja jobba och komma tillbaka till rutiner igen.

Både en inre stress och press på sig själv kan göra det svårt att se framåt. En del kan behöva månader medan andra kan processa händelsen på kort tid. Försök att sakta komma igång med ditt jobbsökande, rusa inte in i något. Människor tenderar att inte tänka igenom allting vid stressade situationer. Ge dig tid att fundera över vad du vill göra. Nu har du en ypperlig chans att söka de där jobben du alltid velat söka. Kanske vill du helt byta bransch och inriktning, studera, frilansa eller starta eget? Ta tillfället i akt att göra en förändring och en proaktiv handling som får dig att må bättre och försök se möjligheterna i situationen. Som Albert Einstein sa ”inget händer förrän någonting rör sig”.

Har du nyligen blivit varslad eller uppsagd? På Gazella har vi alltid flertalet olika uppdrag ute på vår site! Klicka HÄR för att se vilka lediga tjänster vi har.

Dags för arbetsintervju? Läs vårt blogginlägg om Dags för jobbintervju, så förbereder du dig.

 

Källa: Utforskasinnet.se artikel och TRRs blogginlägg.