Skip to main content

Ta makten över din tid

Publicerades 5 Aug 2020 av Linn Albinsson

Tid är en bristvara för många. Är det möjligt att öka din personliga effektivitet, utan att stressa? Vi har oftast många bollar i luften och ett högt tempo både på och utanför jobbet. Att-göra-listan växer okontrollerat och känslan av att alltid behöva vara tillgänglig ligger som ett orosmoln ovanför. Ett för högt arbetstempo är starkt sammankopplat med både sämre hälsa och mindre karriärmässig utveckling visar forskning. Hur ska man ta makten över sin tid och skapa personlig effektivitet? Vi ger några tips!

Forskare vid Cass Business School (CBS) har i en studie undersökt effekterna både av att jobba mycket övertid, och av att ofta jobba på högvarv under arbetstid. Resultatet visade att intensiteten på ditt arbete under arbetsdagen, har störst inverkan på både mående och karriär. Det visade sig att ett tempo där man får tid för pauser och återhämtning gav ökande förutsättningar för att lyckas på jobbet och bli befordrad.

Vår vardag kryllar av tidstjuvar och det är svårt att vara medveten om vad det är som som stjäl din tid. Vi vill gärna hinna med 48 timmar på dagens 24, vilket är omöjligt. Inte sällan blir kontentan det motsatta, att vi inte hinner ens med hälften av det vi önskat. Vi påverkas av vår omgivning, av tekniken och det enorma informationsflödet som vi nås av dagligen. Idag när vi läser dagstidningen får vi lika mycket information som en person på 1700-talet fick under hela sin livstid. Det är alltså inte konstigt att vi inte hinner med.

Några av de allra vanligaste tidstjuvarna som vi möter både på arbetet och i vardagen är:

 • Dålig struktur
 • Svårt att säga nej
 • Oklara beslut ihop med långa och många möten
 • För mycket noggrannhet

Hur kan vi då på bästa sätt få kontroll över vår egen tid och skapa personlig effektivitet? Att spara tid är inte aktuellt, tiden går vare sig vi vill eller inte. För att ”spara tid” bör vi fokusera på att hushålla med tiden.

 • Gör en prioriteringslista och planera morgondagen
  Gör slut på ostrukturerade dagar. Gör en prioriteringslista så att du kan lägga fokus på det som är viktigast, i rätt ordning. Förbered en att-göra-lista inför nästkommande dag innan du lämnar arbetet. Vikten av att ha morgondagen planerad redan dagen innan har många fördelar. Dels slipper du stressen innan läggdags med en massa tankar kring morgondagens uppgifter, dels att du vid ankomst till jobbet vet dagens upplägg och kan starta direkt med dina uppgifter, det kommer effektivisera din dag.

 

 • Våga säga nej och välja bort.
  Det är lätt att ibland säga ja till andra och nej till oss själva så att vi står med ett berg av uppgifter. Är ditt deltagande på mötet i eftermiddag kritiskt, eller kan du ta del av informationen senare? Är du den enda som kan lösa uppgiften, eller finns det fler som kan hjälpa till?

 

 • Gör en sak i taget
  När man har mycket att göra hittar man ofta sig själv sittandes med flera uppgifter samtidigt, vilket ofta leder till minskad effektivitet, försök istället hålla dig till en uppgift i taget. Behåll fokus på det som är viktigt, vilka var dina mål för dagen?

 

 • Sätt en gräns för mail, mobil och flexibilitet
  Drygt fyra av tio tjänstemän läser sina jobbmejl en eller flera gånger på sin lediga tid. Ökad chans till flexibilitet på arbetsplatserna bidrar samtidigt till att gränsen mellan privatliv och arbetstid suddas ut. Stäng av mailaviseringar under din lediga tid och sätt en policy eller tydliggör när du finns tillgänglig, för att få chans att återhämta dig.

 

 • Avstämning och reflektion
  Boka in regelbundna avstämningar, för att veta att ni håller rätt kurs mot målen. Att jobba med regelbunden reflektion gör större skillnad än du tror, och bidrar till att du gör bättre val i framtiden. Dina beslut kommer troligtvis hålla högre kvalitét ifall du lärt dig av det som gått bra och mindre bra genom dina erfarenheter.

 

 • Ta pauser och bensträckare för att hitta fokus.
  Det finns ingen prestige i att bara mata på med arbete. Vår hjärna orkar bara fokusera i 60-120 minuter beroende på svårighetsgrad. Att ha gasen i botten en längre tid kommer bara resultera i att ditt fokus inte är på den nivå som kanske egentligen krävs för att lösa uppgiften, varpå det kommer ta längre tid att utföra uppgiften. Våga ge dig själv och hjärnan raster. Det kommer löna sig i längden.

 

Är det dags för att ta nästa steg i karriären? Gazella arbetar med rekrytering och inteimstjänster och samarbetar med flertalet attraktiva arbetsgivare. Klicka HÄR för att se våra lediga tjänster!

 

Källa: Framfots Artikel och Executiveeffekts Artikel