Skip to main content

Strukturera ditt hemarbete för ökad motivation och fokus

Publicerad 13 nov 2020 av Linn Albinsson

I en pågående pandemi med utökade restriktioner har arbetsplatsen fortsatt eller på nytt flyttat hem för många. Denna förändring ställer krav på att leda oss själva. Vi behöver driva vår egen motivation och effektivitet. För många betyder hemarbete något positivt med bättre möjligheter för att få vardagen att fungera. För andra passar det sämre. Vi har samlat 3 tips för hur du kan hålla uppe din motivation, skapa fokus och strukturera dina dagar!

Växande to-do listor, missade deadlines och jobbångest på fritiden. Känner du igen dig? Vissa personer som arbetar hemifrån känner att det är svårt att dra gränsen mellan arbetsliv och privatliv när man arbetar hemifrån, andra att man har saker i hemmet som upptar fokus från arbetet. Alla fungerar vi olika. En del personer hittar snabbt goda vanor och effektivitet i arbetet där man skärmar av från omgivningen, medan andra får anstränga sig mer för att hitta balansen. Vi ger nedan tre tips för hur du kan göra för att börja leda dig själv till att skapa en fungerande vardag för ditt hemarbete.

Håll uppe motivationen

När man har fullt upp är det lätt att bara köra på och glömma bort att reflektera över vad det är som får dig att känna att ditt arbete är värdefullt och vad som motiverar dig i ditt arbete. Är det kanske att du får möjlighet att utvecklas inom något område, vara med i projekt och se dem gå i mål, att du får vara kreativ i din roll eller kanske att du får jobba ihop med människor? Skriv ner vad som gör ditt jobb värdefullt och skriv även ner mål, långsiktiga som kortsiktiga, för att göra det tydligt för dig varför och vad du arbetar mot. Mat, träning och vila är tre viktiga delar som behöver tas om hand för att du ska ha ork att bibehålla motivationen. De dagar du inte ätit med någon ordning eller sovit dåligt, kan enklaste uppgift kännas som ett oövervinneligt berg. Det kan vara lätt att börja slarva med sina vardagliga rutiner när man plötsligt arbetar hemifrån, se till att fylla på ordentligt med energikällor och skapa goda rutiner för att hålla motivationen på topp!

Skapa fokus

När arbetet sker hemma kan det vara svårt att hitta fokus. Vissa är bra på att fokusera sittandes vid datorn medan det är svårare för andra. En del kanske tycker det är svårt att komma igång med arbetet hemma när man tappar sin vardagliga morgonrutin på vägen till jobbet. Om så är fallet, kan ett tips vara att ta en kort promenad utomhus innan sätter dig vid datorn. Om du har svårt att fokusera på grund av saker runt omkring dig i hemmet som upptar din uppmärksamhet, ta en kort stund och få undan det som stör dig så att du sedan kan fokusera på ditt arbete. Om du är en människa som behöver träffa människor för att komma igång, försök boka in uppstartsmöten med dina kollegor som känner likadant. Ett annat förslag kan vara att du ringer upp din kollega på morgonen och tillsammans sätter upp dagens mål och att ni i slutet av dagen hörs av igen för att stämma av hur det gått. Tänk igenom vad som passar dig och agera för att hitta ditt fokus.

Det är också viktigt att boka in ostörd tid i kalendern, då du kan arbeta distraktionsfritt och fokusera på dina uppgifter. Ett bra tips är att stänga av notiser på dator och telefon under denna tid. En annan idé är att komma överens med dina kollegor om något som signalerar när du är tillgänglig och inte under dagen. Det kan vara en statusindikation på chatten eller ett upptaget-läge i er digitala kommunikationskanal.

Strukturera dagen

Ett vanligt strukturmisstag är att samla information om olika uppgifter och projekt på för många olika ställen, som till exempel på mailen, på post-it lappar, i kalendrar och i olika dokument på datorn. Det gör det väldigt svårt att få ordning och få en överblick som underlättar för att prioritera rätt, vilket kan öka stressnivån. Gör en ordentlig att-göra-lista, ta till exempel hjälp av något digitalt verktyg som är utformat för att hjälpa dig med detta, eller använd en fysisk antecknings-kalender för att få en bra överblick. Försök strukturera på ett bra sätt så du har en långsiktig plan men även en daglig lista på vad du ska göra, som du kan förhålla dig till. Genom att redan dagen innan planera nästkommande dag, kan du direkt ta sikte på dina uppgifter nästkommande dag. En så enkel sak kan även minska stress, ifall du ofta ligger vaken innan du ska sova med tankar om vad du bör hinna nästkommande dag. Planera upp dina dagar och försök hitta den struktur och rutin på dagarna, som passar dig bäst och håll fast vid den. Glöm inte att planera in ostörd tid där du kan arbeta distraktionsfritt och att även boka in pauser. Det är lätt att boka in möte efter möte efter varandra i kalendern och inte få någon tid till att ta den paus som är viktig för att orka prestera i alla dina möten eller arbetsblock.

Hoppas att detta varit till hjälp för att motivera dig till att leda dig själv och agera för att hitta fokus och effektivitet i ditt hemarbete!

Gazella arbetar med rekrytering och interimstjänster inom ekonomi. Är du ekonom och redo för att ta nästa steg i din karriär? Kika in på vår jobbsida och följ oss på Linkedin, för att få karriärtips och se våra lediga tjänster!

 

 

Källa: Akaviaaspekts artikel , Anna Landegren är ledarutvecklare, coach och föreläsare och pratar bland annat i sina föreläsningar om hur man motiverar och leder sig själv, t.ex. nu när arbete på distans blivit vardag för många.