Skip to main content

Neobankerna förändrar bankvärlden

Publicerades 25 Sep 2019 av Linn Albinsson

Neobankerna kommer att förändra den traditionella bankaffären. Flera nya företag etablerar sig i Sverige med hjälp av smarta ekonomiappar och erbjudanden om gratis betalkort, rapporterar Sveriges Radio. Frågan är vem som kommer bli den nya stora aktören på marknaden, kommer vi kanske få se en svensk neobank som ledande aktör i framtiden?

En neobank är en 100% digital bank som oftast ger en mer användarvänlig upplevelse än de traditionella bankerna. Vi har tidigare sett enskilda digitala banktjänster likt paypal, Klarna och andra nichade banker men nu ser vi flera så kallade neobanker som har som mål att bli digitala fullservicebanker. De erbjuder krediter, betaltjänster, sparande och försäkring till både privatpersoner och kunder. Över 200 000 svenskar har redan skaffat betalkort eller kreditkort hos neobanker, enligt SR.

Kent Eriksson, professor på avdelningen för Bank- och Finans på KTH i Stockholm berättar i en intervju med Realtid varför han tror att neobankerna kommer att växa snabbt. Första anledningen anser han vara för att kunderna redan nu har vant sig vid att köpa avancerade tjänster online. Sveriges befolkning är världsledande på att använda digitala tjänster, det visar en undersökning av OECD. Regleringsmiljön stödjer också neobankernas tillväxt. Reglerande myndigheter och teknikföretagen har båda blivit bättre på att föra dialog med varandra. Även digitaliseringen av den byggda samhällsmiljön är på stark framfart. All den nya tillgången till data möjliggör att göra avancerade banktjänster, som lån, på ett sätt som inte har funnits förr.

När Neobanker både utmanar och förnyar de finansiella erbjudanden som bankerna har idag bidrar det till att storbankerna troligtvis kommer bli lidande framåt. De traditionella bankerna har varit duktiga på att fokusera verksamheten kring den lönsamma helkundsrelationen, vilket gett dem goda marginaler. Nu kan neobankerna börja konkurrera på allvar.

”När det gäller konjunkturen så är hindret litet, eftersom det fortfarande är en god ekonomi, med mycket riskkapital och teknikföretag med stora kassor. När det gäller den finansiella stabiliteten så finns idag ingen risk att neobanker äventyrar den, men om de i framtiden skulle skapa finansiell instabilitet så kommer reglerande myndigheter att begränsa neobankernas verksamhet,” säger Kent Eriksson.

Framtiden får visa vilken aktör som kommer att bli den globalt ledande neobanken. Enligt Kent kan det vara vilken aktör som helst som har en innovationsdriven affärsmodell. Företag som Ikea, Akelius fastigheter, gamingföretag, nischbanker, sociala medie- och teknikföretag kan alla bli de som utnyttjar digital data om samhället och ger kunderna en individualiserad och digital helkundsrelation. Sverige kan mycket väl vara det land där en globalt dominerande neobank växer fram.

Läs fler intressanta artiklar på vår blogg. Klicka här!

 

 

Källa: Realtids Artikel