Skip to main content

Motivera dig själv efter semestern!

Publicerades 13 Aug 2020 av Linn Albinsson

Sommaren är här och semestertider stundar, tider vi lägger jobbet åt sidan för att vara lediga, återhämta oss och samla ny energi. Lika svårt som det är att varva ner i början av ledigheten, kan det vara att komma tillbaka efter den. Den första arbetsveckan efter några veckors ledighet kan vara tuff för många och motivationen kan kännas avlägsen. Vänta inte på motivationen, utan agera!

Motivation handlar i grund och botten om att skapa en lust till att göra saker. En del säger att de ska agera när de hittar motivation igen men motivation kommer sällan av sig självt, du behöver agera för att hitta den! Här kommer en lista med några bra tips om hur du motiverar dig själv:

  • Planera arbetsdagen

En dålig start på dagen kan äventyra motivationen. Du kommer både bli effektivare och sova bättre om du inte behöver ligga i sängen innan du ska sova och tänka på vad du ska göra nästkommande dag. Det är viktigt att ha en långsiktig plan att utgå från men gör en to-do lista i slutet av arbetsdagen för nästkommande dag och håll dig till den. Genom att redan dagen innan planera nästkommande arbetsdag kan du direkt ta sikte på dina uppgifter när du anländer till jobbet. Om möjligt, kan du avvakta med mejlkorgen och direkt på morgonen utföra din högst prioriterade uppgift på en gång.

  • Ordning och reda

”Struktur i huvud och oreda på skrivbordet” säger många med stökig arbetsplats. Många lever efter det mottot och nog kan det vara sant att ordningen är i hjärnan, men en ren och prydlig arbetsplats fri från onödigt skräp ger dig en mer inbjudande miljö som underlättar att bibehålla fokus. Ordning och reda ökar motivationen och ger positiv energi.

  • Fyll ständigt på med motivation och energi

Utan energi är det svårt att ha ork till att utföra saker. Mat, träning och vila är tre viktiga delar som behöver tas om hand för att du ska ha ork att bibehålla motivationen. De dagar du inte ätit med någon ordning eller sovit dåligt, kan enklaste uppgift kännas som ett oövervinneligt berg. Fyll på ordentligt med dessa energikällor, de dagar man känner att man inte hinner, är de dagar det behövs extra mycket! Hämta inspiration för att fylla på med motivation, läs en intressant bok om utveckling, gå på en spännande föreläsning eller liknande.

  • Belöna dig i din egen framgång

Sätt upp tydliga mål, både lång och kortsiktiga och beröm dig själv när du klarat dem. Oavsett om du precis klarat av det minsta målet eller ett mål som du jobbat för under en längre tid så är det värdefullt att belöna sig själv. Vi glömmer lätt bort belöningen i vardagen men sanningen är den att det är viktigt att du belönar dig själv för att upprätthålla motivationen. Så nästa gång du klarar något av dina delmål, se till att fira din framgång!

Nya tider, nya möjligheter! Se mer om vilka nya jobbmöjligheter Gazella har just nu –  Lediga jobb

Gazella hjälper dig som företag med rekrytering och interimstjänster inom ekonomi, finans och business support. Läs mer om våra tjänster Här