Skip to main content

Livet som konsult, enligt Johan Hagberg

Publicerades 17 Sep 2020 av Linn Albinsson

Gazella har träffat Johan Hagberg som arbetat med flertalet olika inteimsuppdrag under 14 års tid. Vi frågade honom om vägen till sin nuvarande roll som cash manager och varför han valde att bli konsult. Vad är största skillnaden med att arbeta som konsult idag än för några år sedan och ser han några trender? Ska man arbeta som anställd konsult eller underkonsult? Vilken typ av person passar till att arbeta som konsult och vad finns det för fördelar med anställning via interimuppdrag? Vi hör med Johan och låter honom svara!

Johan Hagberg bor i Stockholm med sina två barn och fru. På fritiden gillar han att gå på fotboll, träna gruppträningspass och jobbar själv extra som gruppinstruktör, utöver sin heltid som Cash manager på Axfood. När jag frågor honom vad han gör för att koppla av svarar han att han helst väljer att ta sig ut i skärgården med en picknickkorg, trangiakök och tält för att stänga av från bruset i stan.

Johans karriär startade på en gräsklippartraktor när han 14 år gammal körde varuleveranser ute på Storholmen. Efter lumpen tog han arbete på en bensinmack innan han valde att utbilda sig inom företagsekonomi på Stockholms universitet. Under studietiden jobbade han extra på SEB kundsupport. Johan drömde om att bli revisor och när han efter studierna blev erbjuden en fast tjänst på SEB kundsupport, såg han det som en väg in i bankvärlden. Han klättrade inom avdelningen och när det fyra år senare dök upp en tjänst som internrevisor på banken såg Johan sin chans, sökte tjänsten och fick jobbet! Efter fyra år i rollen som internrevisor, började Johan förstå att revisor inte var drömyrket för honom längre och när bolaget strax senare valde att göra omstruktureringar kände han därför att det var dags att testa nya utmaningar.

Då Johans far ägde en fiskaffär i gamla stan hoppade han, mitt i krabbsäsongen, in som fiskhandlare under en månad medan han försökte reda ut vad han nu ville arbeta med. Det var då hans resa som konsult tog fart. Året var 2006 och Johan gör då sitt första interimsuppdrag på DNBs kapitalförvaltning på deras redovisningsavdelning, där han stannade under 1,5års konsultuppdrag. Johan har sedan dess arbetat på ett tiotal andra uppdrag. Han tog efter DNB uppdrag inom Middle och Back office, efter det uppdrag som bland annat projektledare, financial controller och financial reporting manager för att sedan mer och mer arbeta inom treasury. Nu har Johan nyligen avslutat sitt 1,5åriga uppdrag via Gazella på Axfood som Cash manager, där han nu blev överrekryterad till samma roll.

Varför föredrog du arbete som anställd konsult istället för underkonsult?

Det positiva med att arbeta som underkonsult är att du får större möjlighet att välja de uppdrag du vill ha och kan enklare styra över din tid. Men underkonsulter sköter sin egen administration och ansvarar själv för försäkringar, pensionsavsättning, fakturering m.m. Som anställd konsult slipper man ordna med de delarna själv och får de förmåner som ingår som anställd, som t.ex. pensionsavsättning, försäkringar, friskvårdsbidrag, vilket jag tycker har varit positivt.

Varför ska man arbeta som konsult tycker du?

Det bästa med att arbeta som konsult är att man snabbt kan samla på sig mycket erfarenhet och bredd. Man får chans att testa flera olika roller och miljöer, vilket skapar goda chanser att utvecklas fort. Själv hade jag nog aldrig arbetat inom treasury om jag inte först testat mina vingar. Jag visste inte ens vad den rollen innebar när jag började arbeta som konsult och visste inte att det kunde vara intressant för mig, utan det är något jag förstått under resans gång genom att ha provat många olika roller. Man lär sig även otroligt mycket genom att arbeta som konsult och ditt kontaktnät växer snabbt, vilket alltid är en fördel för din karriär.

Vem passar till att arbeta som konsult?

Det passar den som tycker om omväxling och för den som vill bygga vidare på sin kompetens, då man i det ena uppdraget kan fördjupa dig inom en viss nisch, för att i andra uppdraget bredda sig. Är man ny i arbetslivet skulle jag säga att konsultanställning är det är bästa sättet att starta sin karriär på. Såhär i efterhand hade jag gärna valt att börja min karriär genom konsultanställning, då man får chans att testa vilken typ av bransch och roll man föredrar att arbeta inom och kan snabbt samla på sig mycket erfarenhet.

Vad var största skillnaden med att arbeta som konsult nu, än när du började?

Det finns betydligt fler rekryteringsföretag nu än för 14år sedan när jag tog mitt första uppdrag, så det finns fler vägar in idag. På tiden när jag tog mitt första uppdrag var inte interimsuppdrag så allmänt välkänt och accepterat som jag upplever att det är nu. Idag tycker jag det verkar som att företagen är mer medvetna om interimsuppdrag som alternativ för tillfällig personal, istället för att exempelvis att anställa en vikarie. Jag tycker också att jag ser en trend i att det blir allt vanligare att ta uppdrag som underkonsult framför anställning som anställd konsult.

Hur är det att arbeta på uppdrag via Gazella?

Gazella har en väldigt familjär kultur och har varit bra på att välkomna mig som konsult. Jag har arbetat på flertalet konsult- och rekryteringsföretag och Gazella utmärker sig genom att ha täta och konkreta avstämningar och en snabb process vid tillsättande av uppdrag. Under uppdrag har jag haft en bra kommunikation med både konsultchef och ekonomiavdelning. De har också flertalet event för konsulter där man kan träffa andra konsulter, vilket är kul och ger bra tillfälle för att kunna nätverka och dela erfarenheter med andra konsulter.

Vi tackar Johan för sin tid som konsult på Gazella och önskar honom stort lycka till framåt!

 

Gazella arbetar med interimsuppdrag inom flertalet branscher och med många attraktiva arbetsgivare. Är du intresserad?
Klicka HÄR för att se våra lediga tjänster. Du kan också registrera ditt CV och berätta där i att du är intresserad av konsultuppdrag, för att öppna upp för nya möjligheter!