Skip to main content

Ledare - Så behåller du företagskultur och motivation i ditt team

Publicerades 19 nov 2020 av Linn Albinsson

Coronapandemin har slagit olika hårt mot bolag men en sak är gemensam för de flesta: distansarbetet. Utmaningen för dig som ledare är att behålla företagskultur och motivation på din avdelning, speciellt nu när vinter och mörker knackar på dörren. I detta blogginlägg ger vi dig därför de bästa tipsen kring hur du lyckas!

Detta krävs av dig

För att behålla motivationen i ditt team är grundregeln att du måste lita på dina anställda. Gör du inte det kommer företagskultur och motivation att dala eftersom medarbetare gör ett bättre jobb när de har ditt förtroende. För att du och dina anställda ska känna sig trygga och veta vad som förväntas av dem på daglig basis finns det några punkter du kan tänka på:

 

  • Frekventa uppstarter
    Håll en daglig uppstart med ditt team varje morgon. Gå igenom dagen och ge alla möjligheten att se dig och alla kollegor. Det gör mycket för teamkänslan.
  • Sätt tydliga mål
    Både långsiktiga mål på månads- eller kvartalsbasis men också kortsiktiga mål, som för veckor eller till och med dagar. Kommunicera dessa mål klart och tydligt. Glöm inte bort att fira när ni uppfyllt målen! Kanske med en fysisk eller digital fika på 15 minuter? Då får ni en chans att berömma, komma närmare varandra och på så vis även öka motivationen.
  • Kommunicera med varje enskild individ
    När dina anställda inte ser dig varje dag blir det svårare för dem att kunna komma till dig med frågor eller funderingar. Därför är det extra viktigt att du ser till att följa upp varje individ med minst ett samtal i veckan för att se hur de mår och hur arbetet känns. Sådana saker har en tendens att inte komma fram i team-sammanhang. Visa empati och att du bryr dig om dina anställda!

Innovativ kommunikation

När det gått över ett halvår av arbete på distans är chansen stor att dina anställda är trötta på att läsa sammanställningar och företagsuppdateringar via mejl. Därför rekommenderar vi att du jobbar med innovativ kommunikation! Ge dina kollegor en personlig uppdatering genom att spela in en video till exempel. Det leder dels till att dina kollegor känner sig närmare dig eftersom att de kan se dig, plus att det är mer motiverande och underhållande att se en video än att läsa en lång text.

Varför inte till exempel låta ekonomiavdelningen göra en gemensam video där alla kollegor spelar in varsin snutt som sedan klipps ihop, för att gå ut med till hela företaget? Den kan handla om vad ni fokuserar på i höst och hur ni tillsammans lyckas hålla motivationen uppe.

Cross-team-interaction

Det är även viktigt att hela företaget behåller den viktiga kultur ni skapat tillsammans och för att kunna göra det krävs cross-team interaction. Uppmuntra kollegor från ditt team att ta en promenad, eller varför inte ta en lunch på distans med en kollega som jobbar i ett annat team. Har ni ett relativt stort kontor kan ledningen, när restriktionerna lättat något, se uppmana alla anställda att arbeta från kontoret i olika skift. På så sätt kan de anställda arbeta tillsammans och interagera med kollegor från andra team än sitt eget. Se dock till att ta fram ett schema där anställda fyller i när de är på plats på kontoret, så att det aldrig blir för många under samma dag.

Uppmuntran till rörelse

Rörelse är bra för vårt välmående. Under oroliga tider och mycket arbete hemifrån i ensamhet är det därför väldigt viktigt att se till att dina anställda rör på sig under dagen. Ett bra tips är att anordna stegtävlingar i teamet! Sätt upp en aktivitetstavla där alla i teamet kan logga sina dagliga aktiviteter och se hur andra ligger till. Kan man anordna träningspass i mindre grupper? När restriktionerna lättat kanske ni kan ses i mindre grupper utomhus någon gång i månaden och göra en utomhusaktivitet som är coronasäkrad, kanske åka pulka eller skridskor? Ett annat tips som passar nu när vi ska försöka hålla oss hemma är att exempelvis sätta upp en tid i kalendern där man tränar ihop på distans. Man kan ha en fem minuters paus i kalendern varje dag där de som kan får vara med på en bensträckare online, eller ge tid i kalendern för träning individuellt? Rörelse under dagarna gör under för motivation och fokus, var kreativa och sluta aldrig komma på och testa nya ideér.

Hoppas att detta gett dig några svar på hur du kan hålla uppe motivationen och bevara företagskulturen på ekonomiavdelningen. Kom också ihåg det faktum att om ni som ett team visar att ni kan ta er igenom utmanande perioder, kan det leda till att ni växer tillsammans, utvecklar arbetet till det bättre och blir ett ännu starkare team!