Skip to main content

Hur du undviker zoomtrötthet och konsten att ta rast

Publicerades 18 Jun 2021 av Linn Albinsson

Kvinnor upplever mer zoomtrötthet än män framgår av en stor enkätstudie från Göteborgs universitet. En tydlig agenda och återkommande pauser är några tips som minskar zoomtrötthet, som är en mental utmattning som man kan få till följd av många, långa och ostrukturerade videomöten. Är du drabbad av zoomtrötthet? Vi går i detta blogginlägg igenom varför det uppstår och ger tips om hur du kan undvika det.

Coronapandemin har lett till explosionsartad ökning av antalet videomöten. Det senaste året har medierna rapporterat flitigt om zoomtrötthet som beskriver den mentala trötthet många kan känna efter många och långa videomöten under en dag. Studien visade att individer som hade kortare pauser mellan möten var värre drabbade och att extroverta personer upplevde mindre zoomtrötthet. Forskarna såg också en skillnad mellan män och kvinnor där 5,5 procent av männen i studien kände sig extremt trötta till följd av videomöten i jämförelse med att 14% av kvinnorna upplevde detsamma.

Forskarna hittade fyra orsaker till vad som under videomöterna framkallar zoomtrötthet:

 • Spegeleffekten.
  Om man har möten där man hela tiden ser sig själv i bild kan det liknas vid att konstant titta sig i spegeln, vilket för vissa kunde skapa självkritik, ångest och osäkerhet.
 • Kroppslig begränsning.
  Under videomöterna är man fysiskt begränsad av kamerans vinkel.
 • Ständigt och stirrande fokus.
  Till skillnad från fysiska möten har man en skärm fullt av ansikten på deltagare, vilket för vissa kan upplevas som att det är fullt av människor som tycks titta på just dig hela tiden.
 • Energikrävande.
  Det krävs mer ansträngning att uttrycka sig med och tolka kroppsspråk i videomöten.

Anledningen till att fler kvinnor är mer påverkade visade sig bero på att de var mer påverkade av spegeleffekten och upplevde i större utsträckning att alla stirrar på dem samt kände sig mer fysiskt fångade av den begränsade rörelsefriheten.

Hur kan man undvika zoomtrötthet?

När man jobbar hemifrån ökar risken att man slarvar med raster. Det kan både vara att man tar för få, för många eller att du inte tar ett ordentligt avbrott.

Géraldine Fauville, som ledde studien och är forskare tillika universitetslektor i pedagogik vid Göteborgs universitet, gav sina tips om man upplever problem med zoomtrötthet och uppgav då att man bör undvika spegeleffekten genom att inte alltid ha på kameran och/eller minska videomötesfönstret. Ett annat råd är att skapa ökad rörelsefrihet med hjälp av ett ståskrivbord.

Enligt datavetaren och författaren Cal Newport är risken uppenbar att arbeta för mycket utan rast när man arbetar hemifrån om man inte skapat en god vana och rutin för det, men menar även att ta för många och slarviga raster också kan leda till stress och utbrändhet.

– Ju bättre man är på att planera in arbetsdagen i tidsblock, desto bättre kommer det gå, säger han i en artikel i fast Company.

Cal rekommenderar dem som inte kommit in i god vana av att arbeta på distans eller hemifrån att schemalägga raster för att inte riskera att jobba för långa pass eller att fastna i att fundera på om det inte snart är rast igen. Det är viktigt att se till att rasterna är riktiga raster, att man inte sitter kvar vid datorn för att kika på sociala medier, kastar ett öga på mailen under rasten eller att man drar igång hemprojekt som kan leda till en ännu längre att-göra-lista i bakhuvudet. Försök istället gå en kort promenad utomhus eller gör något annat som gör att du får ett avbrott från dator och projekt.

Behöver ni hjälp att rekrytera ekonomer?

– Välj ett interim eller rekryteringsbolag som förstår ert behov och kan lösa personal åt er på ett snabbt och smidigt sätt.

Gazella hjälper er gärna med rekrytering eller interimslöningar. Vårt proaktiva arbetsätt med kontinuerliga och förutsättningslösa intervjuer möjliggör att vi kan presentera tillgängliga ekonomikonsulter redan inom 48 timmar efter ni som kund kontaktat oss. Tveka inte att höra av er om ni har frågor kring personalbehov!

Källa: Akavias Artikel och Artikel