Skip to main content

Ett porträtt av Andra Farhad ”Börshajen”.

Publicerades 22 Jan 2020 av Linn Albinsson

Andra Farhads karriär har växt i rekordfart och hon har under de senaste tre åren fått ta emot flera utmärkelser. Hon har listats bland Sveriges 101 supertalanger, näringslivets 150 superkommunikatörer, Sveriges mest lovade unga företagare, blev en av Sveriges mäktigaste unga 2019, blev årets svensk och har även mottagit kompassrosen från kungen. Andra berättar om sin uppväxt och karriär, om Börshajen och om hur det är att känna nättrollens hat.

Andra Farhad är uppvuxen i Fittja utanför Stockholm med mamma, pappa och två småbröder. När familjens ekonomiska situation var ansträngd började Andra googla ”hur man blir rik” i ren desperation och fick genom en Flashbacktråd se att någon skrivit att man skulle investera i aktier för att bli rik. Vid den tidpunkten hade Andra ingen aning om vad aktier var men under en kort period dök börsen upp i flera sammanhang. Hon förstod då att det var dit hon skulle vända sig. Hon köpte sina första aktier när hon var 15 år och satsade alla sina sparpengar i ett bolag inom stålindustrin.

– Det gick bra till en början. Jag hade jävligt mycket tur. Jag valde det mest för att det skrevs så mycket om det bolaget i medierna under den perioden. Det gick upp cirka 30 procent under fyra månader, sedan sålde jag av detta. Jag fick hybris, kände mig odödlig och förlorade sedan alla pengar.

För att kunna fortsätta handla aktier tog Andra ett extrajobb, vid sidan om sina studier på gymnasiet. Arbetet tog mycket tid och tillslut skolkade hon för att kunna få ihop pengar för att kunna investera. Investeringarna lönade sig och vid 21 års ålder kunde Andra kalla sig miljonär, även om hon poängterar att vägen dit inte var spikrak.

– Jag gjorde väldigt många misstag på vägen också. Det som gjorde att jag lyckades var att jag var öppen för att lära mig. Det är så lätt hänt att man blir blind av att investera på börsen, bara för att man gör några bra affärer så tror man att man är expert. Ödmjukheten försvinner.

Med åren har hon ändrat sin strategi många gånger och har nu gått till att bli mer långsiktig än vad hon tidigare har varit.

– Det har mycket att göra med den respekt och ödmjukhet som växer fram med tiden. Man är aldrig safe på något sätt. Det finns alltid någon på andra sidan som har mycket mer information än vad du har. Som fattar beslut snabbare än vad du kan.

Andra Farhad gick klart gymnasiet men hade inga toppbetyg. Hon valde att läsa en utvidgad juridisk introduktionskurs, som blev en inkörsport till juristlinjen men insåg snart att juridiken inte var något för henne och hoppade av. Hon fick genom en kompis hjälp med att få arbete i en simhall. Detta var ett alltför rutinmässigt jobb för Andra, som valde att säga upp sig för att leta efter annat arbete. Hon fick jobb Account Manager på ett medie-säljbolag, där hon jobbade i ett och ett halvt år, tills hon kände att försäljning inte var helt rätt för henne.

Vid sidan av sina arbeten som simlärare och Account Manager hade Andra fortsatt att investera i aktier. Hon bestämde sig nu för att hålla i några utbildningar och lade sedan ut ett inlägg på Facebook där hon erbjöd intresserade att lära sig mer om aktier. Runt 55 personer anmälde sig direkt och hon höll då en grundkurs en dag i veckan under åtta veckor.

Andra berättar att det var höjdpunkten på veckan att få träffa alla som ville lära sig om aktier. Hon startade då Börshajen, som Andra Farhad kanske är mest känd för.

– Många tror att det är en ideell organisation men vi är ett vinstdrivande bolag och har varit det sedan start. Jag hade tur att jag kunde ta in två anställda. Vi växte väldigt snabbt. Vi startade i oktober och tog in tre anställda i december. Vi var fyra personer med lön i bolaget.

Nu har bolaget funnits i två och ett halvt år och har fem anställda med Andra Farhad som fortfarande räknar bolaget som en startup.

– Vi har inte tagit in något externt kapital. Bolaget är självfinansierat och vi har gjort stora investeringar de sista ett och ett halvt åren. Det är klart att det påverkar bolaget väldigt mycket. Jag tycker inte att det är fel att ta risk så länge det är en kalkylerad risk. Jag kan ta det här beslutet och resultatet kanske blir att jag får dra åt ekonomin under två månader men så länge jag är medveten om det så går det bra. Jag är inte rädd för att ta risker. Det kanske är det som har gjort att Börshajen har växt så mycket under så kort tid.

År 2018 var andra verksamhetsåret för Börshajen som då omsatte runt 7 miljoner kronor och gjorde ett resultat minus 1 miljon kronor. Kostnaderna bestod i investering av nya lokaler och rekrytering av seniora anställda. Börshajen drog även igång en podd som man producerade själva samt byggde en egen poddstudio.

– Det är väldigt tacksamt att göra saker utan att vara beroende av externt kapital. Men det är klart att det kan komma en dag då det kommer investeringar som jag inte kommer att kunna finansiera själv. Då kan man behöva titta på externt kapital. Det är klart att det dippar ibland. Det är säkert 100 gånger som jag trott att allt ska gå åt helvete. Jag känner att jag vill jobba upp lite substans i bolaget innan jag tar in externt kapital. Jag vill inte ta in kapital bara på min vision som jag har. Då blir det väldigt dyra pengar man tar in där man ger bort stora andelar av bolaget.

Andra Farhad har lyckats ta evanemanget Börshajem till Hovet, till Globen och en turné till Malmö och Göteborg.

– Det känns jättekul att motbevisa alla som tvivlar på att man kan göra stora finansevent. Revanschlusten får mig att tagga till.

Strålkastarljuset har dock inte alltid varit till godo. Andra Farad har fått känna av nättrollens hat – allt från mordbrev hemskickade till stalkers så sent som i somras.

– Det är inte så kul men jag känner samtidigt att det kommer som ett paket på köpet. Jag är ung, är kvinna och jag har utländsk bakgrund. Jag pratar om något som är väldigt konservativt som tidigare bara varit till för främst medelålders män. Det är klart att det sticker i ögonen på många när jag kommer och säger att jag ska göra detta tillgängligt för fler. Jag har så klart tänkt flera gånger om detta är värt det. Om jag ska fortsatta.

Hon har nu slutat läsa kommentarerna, slutat googla sig själv, slutat gå in på twitter och på flashback.

– Jag har skapat mig en värld som är hatfri. Jag är inte här för att bli omtyckt utan jag vill vara här för att skapa en förändring. Jag vill lämna en form av impact i den här världen och den dagen jag inte längre finns så vill jag att någon ska säga att tack vare henne gjorde jag detta.

 

Källa: Realtidmedias artikel.