Skip to main content

En flexibel föräldraledighet kan stötta kvinnor i karriären

Publicerades 25 Maj 2022 av Linn Albinsson

Gazella vill erbjuda en flexibel miljö där vi hjälper våra medarbetare att lyckas både i sitt professionella och privata liv, för när individen mår bra, gör vi som företag också det. Emma Gloerfelt Tarp arbetar som Senior Consultant på Gazella. Hon är en nybliven småbarnsmamma som valt att arbeta två dagar i veckan, resten av tiden ägnar hon åt sin bebis Wiggo. Hon berättar i detta inlägg om varför hon uppskattar flexibiliteten hon erbjudits hos Gazella som en mamma mitt i karriären och varför hon upplevde det fördelaktigt att tre månader efter födseln till viss del gå tillbaka till arbetet igen.

Emma, Senior Consultant på Gazella, delar med sig av sin bild av flexibel föräldraledighet.

2021 – Året då jag blev mamma och det skulle även bli året då jag insåg att det gick att kombinera familj med karriär. Fortfarande inte ett helt accepterat val i samhället, jag upplever att både jag själv och många andra kvinnor ibland får hård kritik för att vi väljer att kombinera jobb och mammaledighet för att vi då skulle ”välja bort” vår bebis. Men jag har en helt annan bild.

Herregud jag är mamma nu… oj vad livet blev upp och ner. När jag tittar på min son Wiggo så vill jag BARA vara just det. Men när han sover, påminns jag om allt annat jag älskar. Mitt drömjobb och att träffa vänner och kollegor, jag vill gärna fortsätta ha kvar detta i min vardag, småbarnsförälder eller ej. Att vara föräldraledig 100% första året med bebis passar kanske inte alla. Det är helt fantastiskt och mysigt att vara mammaledig men jag får kraft av att använda min hjärna i andra områden än endast barnrelaterade frågor. Att få träffa kunder och kandidater på möten, ta en lunch på stan, hänga med kollegor och ja listan kan göras lång.

Sagt och gjort, jag och min kille bestämde att vi skulle dela på föräldraledigheten från att vår son fyllt 3 månader.

De första månaderna av föräldraledigheten präglades för oss både av pandemi och förkylningsvirus, vilket gjorde att vi blev hemma mycket, att jag inte fick träffa föräldragrupper eller kunde göra andra barnaktiviteter utan vi fick hålla oss helt isolerade. Det skulle ta hårt på mig som är en social person som behöver utbyte med andra människor för att hämta energi. Jobbet, med alla möjligheter till digitala möten har gett mig möjlighet att få träffa kollegor och kunder och få några timmar med fokus på mig själv, där jag vågar släppa ansvaret över Wiggo i några timmar. Ett upplägg som gör att jag får mycket tid för mitt barn, utan att behöva pausa min karriär och egen utveckling, som kändes viktigt för mig.

Jag tror också att vi har fått extra kraft efter att vi fick Wiggo. Kraft kanske är fel ord, för vi är tröttare än tidigare. MEN! Jag känner att jag har mer energi att ge då jag upplever det ännu roligare att gå till jobbet och har både mer glädje och samtalsämnen att dela med min familj när jag kommer hem. Om det finns två föräldrar med i bilden så tror jag att både ens partner och relationen sinsemellan föräldrarna gynnas av att dela på vardagsansvaret och tiden spenderad med barnet redan från första början, att barnet har det roligare och är gladare när denne får tillbringa mycket tid med båda föräldrarna. Så har det i alla fall varit i vår familj.

Pandemin tror jag också har ändrat situationen för föräldrar, då det har tvingat arbetsgivare att förstå att det går bra att arbeta hemma och sett att det faktiskt kan gynna arbetsprestationen om man lättare får livspusslet att gå ihop på hemmafronten. Det är dags att arbetsgivare slutar se barn som ett problem eller som att man måste väja mellan jobb och mammaledigheten. Att det är okej för kvinnor att vara mammalediga 100% men också faktiskt helt okej att kombinera jobb och mammaledighet – för den som det passar. För mår föräldrarna bra, mår bebis också bra. Jag önskar att vi 2022 och framåt vågar testa oss fram och kan vara öppna för flexibla lösningar, det gynnar alla.

/Emma

Gazella arbetar med interim och rekrytering inom ekonomi. Behöver ni en ekonom för att täcka upp en vakans eller av annan anledning behöver en konsult eller fastanställd medarbetare till er ekonomiavdelning, tveka inte att kontakta oss!

Emma diskuterar gärna föräldraledighet för den som blivit eller ska bli förälder och med dig som är arbetsgivare hur man kan förhålla sig och möjligheterna som finns med interimslösningar. Ni hittar Emmas samt Gazellas kontaktuppgifter under: Kontakta Gazella