Skip to main content

Därför är sommaren en perfekt tid för att söka jobb

Publicerades 15 Jun 2021 av Linn Albinsson

Känner du att du vill göra något nytt till hösten? Om du funderat länge på att byta jobb eller känner att det tar emot att gå tillbaka till jobbet efter semestern är det kanske dags för en förändring! Du kanske tänker att det inte är lönt att söka jobb mitt under semester när arbetsgivare inte är på plats – men i detta blogginlägg reder vi ut varför vi tycker att sommaren är ett bra tillfälle för att söka jobb och ger våra bästa tips till dig som funderar på att byta jobb till hösten.

Under sommarens paus får vi tid till att reflektera över vardagen och det är därför vanligt att många funderar på att försöka byta jobb efter semestern. Om du funderat ett tag på att söka nytt jobb eller känner att det känns jobbigt att återgå till jobbet i höst är det troligtvis dags att byta jobb. Det är viktigt att trivas på sitt arbete och känna motivation till att gå dit. Sommaren är en perfekt paus för att kunna fundera på hur du vill utvecklas så att du sedan kan börja skicka ut ditt CV för tjänster du är intresserad av. Det gör att du i höst på kontoret kan känna att du har en chans till något nytt och vet vad du önskar för att hoppa på en ny roll, den dagen en bra möjlighet erbjuds.

Varför sommaren är en bra tid för att söka jobb:

Tid för reflektion
Många rekryteringsprocesser drar igång i början av augusti och du som arbetstagare har nu stora möjligheter att passa på att se över din arbetssituation när det är lite lugnare och du får chans att varva ner och tänka på vad du vill i arbetslivet. Ta tid till att reflektera, trivs du bra på ditt nuvarande jobb? Vill och kan du utvecklas internt? Tänk igenom vad dina drivkrafter är, hur du vill utvecklas framöver och sätt mål – är det kanske dags att ta nästa kliv i karriärstrappan eller vill du testa en ny bransch eller bolag?

Mindre konkurrens
Under sommarens ledigheter lugnar det ner sig betydligt på jobbytarmarknaden. Men det är långt ifrån alla företag som stänger ner, många rekryteringsprocesser pågår över sommaren så det finns fortfarande mycket jobb att söka. Eftersom det är lugnare period under semestertider så har ditt CV större chans att nå igenom bruset för tjänster som vanligtvis får många ansökningar. Det kan därför vara ett perfekt tillfälle att passa på att söka lediga jobb eller skicka in en spontanansökan över just sommaren. Många rekryteringar drar igång efter ledigheterna och om du tar kontakt redan nu kan du komma in extra tidigt i processen. Kanske kan arbetsgivaren bestämma sig redan nu för att välja dig om du är tidigt ute och de tycker du passar in perfekt för rollen?

Lugnare tempo på företagen
På sommaren minskar pågående projekt och möten på de flesta företag och många av de som arbetar under sommaren får ofta plötsligt lite mer tid över. Det kan därför vara ett perfekt tillfälle att passa på att nätverka – ta en förutsättningslös lunch med personer som annars är för upptagna, eller boka in ett möte med nyckelpersoner på bolag som man är intresserad av. Om du kommunicerar med arbetsgivare på sociala medier för att bygga ditt personliga varumärke när det är lugnare än vanligt där, har du större chans att märkas i större utsträckning.

Gazellas tips till dig som vill byta jobb till hösten:

  • Identifiera hur du vill utvecklas och vad du vill göra. Det kan också underlätta att punkta ner vad du inte vill göra, för att bättre förstå vad du söker.
  • Lista vad du har för drivkrafter och sätt mål. Vad engagerar dig, får dig att trivas på arbetsplatsen? Skriv ner vad du söker gällande arbetsuppgifter med även exempelvis utvecklingsmöjligheter, arbetsmiljö och arbetsgrupp, om det är viktigt med flexibilitet eller inte o.s.v.
  • Ta ditt CV till nästa nivå. Se till att det är professionellt, relevant och lättöverskådligt så att rekryteraren har möjlighet att enkelt förstå dina erfarenheter och kompetenser. Ett genomarbetat CV ger ett bra första intryck och ökar dina chanser att få jobbet.
  • Uppdatera din Linkedinprofil, gör det tydligt och enkelt för rekryterare att hitta och överskåda din profil på Linkedin. Ha ett professionellt och nytt foto, uppdatera dina kompetensord och kanske gå med i några intressanta grupper eller lägg till intressanta personer, exempelvis rekryterare.
  • Utöka ditt nätverk. Kanske kan du gå på branschrelaterade event, webinar, boka in en lunch eller möten med intressanta personer för att utöka ditt nätverk. Du kan också be om att få träffa rekryteringsföretag utan att nödvändigtvis ha en specifik tjänst i åtanke, på detta sätt breddar du ditt nätverk och får på samma gång en större intervjuvana. På Gazella får du även möjlighet att använda rekryteringskonsulten som bollplank för att diskutera möjliga karriärvägar för dig.

Är du ekonom och redo för att ta nästa steg i karriären? Gazella jobbar kontinuerligt med attraktiva arbetsgivare. Besök gazella.se för att se våra lediga tjänster. Om du inte hittar en passande ledig tjänst just nu och inte redan varit i kontakt med oss, rekommenderar vi dig att registrera ditt cv  för att bli en del av vårt nätverk och ha chans att bli kontaktad gällande intressanta tjänster som matchar din profil.

Så – gå inte och vänta på det perfekta tillfället att söka jobb, om du går tankar om att du vill byta jobb och känner dig motiverad för det, ta tag i det. Det kostar inget att skicka in en ansökan!