Aktavia genomförde i våras en undersökning bland sina medlemmar för att se hur de påverkades på sina arbetsplatser av pandemin. Nu i höstas gjorde de en uppföljande undersökning, där det visade sig att arbetsbelastning och stress fortsatt ligger på höga nivåer, där 37% uppger att arbetsbelastningen är för hög och 36% svarar detsamma rörande stress. Den höga arbetsbelastningen under senaste månaderna innebär risk för att utöka den redan pressade situation man sett på arbetsplatserna under längre tid och även hög risk att det tillslut spiller över i ohälsa och sjukskrivning hos personal.
Patrik Sundelin, som är en av grundarna till rekryteringsföretaget Gazella uppger att Gazella också i sin dagliga kontakt med kandidater och konsulter upplevt att det skett en ökad belastning på ekonomiavdelningar under det senaste året, där många medarbetare känner sig stressade. I vissa fall till den nivå att arbetstagaren visat intresse av att söka sig vidare till nya företag av denna anledning.
– Det är viktigt att ta signaler om stress och ökad belastning på allvar för att värna om medarbetares välmående och för att behålla sin kompetens på företaget, säger Patrik Sundelin.
Under annorlunda tider behövs insatser från arbetsgivare. Genom att minska stress och arbetsbelastning kan vi få ökat välbefinnande och produktivitet, men det krävs att arbetsgivare och ledare intensifierar arbetet kring att identifiera och agera på hög arbetsbelastning och ohälsa hos sina medarbetare.