Skip to main content

5 tips för hur du kommer igång på jobbet igen efter ledighet

Publicerades 16 Jan 2020 av Linn Albinsson

När det blivit dags att komma tillbaka efter en ledighet kan det vara svårt att komma igång och få upp motivationen igen. Att gå från ledighet till arbetsfokus är inte alltid helt lätt. Vi har listat 5 tips för hur du kommer igång på jobbet igen efter semestern.

  • Kom in i rutiner

När man är ledig släpper de flesta snart på sina rutiner och vanor. När man ska återgå till jobbet är det viktigt att komma in i bra rutiner igen. Sover man dåligt kan trötthet, dåligt minne och stress ganska snart drabba en. Ett tips är att satsa på mornarna, försök komma upp 30 minuter tidigare på morgonen än du behöver, då har du god tid för att vakna till och det kommer att bidra till att du blir tröttare på kvällarna. Var snäll mot dig själv genom att äta bra och motionera för att få energi.

  • Förläng semestern och maxa pauserna

Håll kvar i några av dina semestervanor. Fortsätt dricka ditt morgonkaffe i soffan, ta en promenad med en vän på kvällen eller annat som påminner dig om ledigheten och planera in roliga aktiviteter på kvällarna, då känns arbetsveckan både kortare och roligare. Fokusera på det som ger dig glädje och lust med jobbet, ta ett varv runt kontoret eller till kaffemaskinen för att hälsa på kollegor. Passa på att utnyttja pauserna, gå ut och ät lunch eller fika med en kollega, lyssna på ljudbok eller gör något som hjälper dig att slappna av.

  • Gör det till en nystart

Istället för att tänka negativt om att semestern är slut kan du vända på det och se arbetets början som en nystart. Positivt tänkande kan förflytta berg. Nu har du möjlighet att förverkliga allt du kanske funderat på men inte hunnit eller skjutit upp. Prova någonting nytt, så som ny kost, ny form av träning, gå en kurs eller gör annat som kan ge dig energi och glädje.

  • Sätt inspirerande mål

När man kommer tillbaka efter semester och startar ett nytt kapitel, passar det perfekt att skapa delmål och långsiktiga mål som inspirerar och motiverar dig. Hur kan dina arbetsuppgifter eller din roll utvecklas? Vad vill du ska hända under året? Om du efter några veckor fortfarande känner dig nere över att vara tillbaka på jobbet bör du fundera över om du är på rätt arbetsplats. Du spenderar mycket tid av ditt liv på jobbet och är värd att trivas där.

  • Strukturera dina arbetsdagar

När du skrivit ner en plan handlar det oftast om att bestämma sig och börja ta tag i det som väntar. Se över dina kommande arbetsuppgifter över en period och gör en prioriteringslista. Det kommer hjälpa dig få en bra överblick så att du slipper känna att du måste göra allt på en gång. Försök planera och se till att du har arbetsprocesser som gör att du arbetar smart och effektivt.