Sommarbemanning: Tips till dig som rekryterar inför sommaren

En bra planering av sommarbemanningen på ekonomiavdelningen är en förutsättning för att verksamheten ska flyta på under sommaren. Det kan dock vara en utmaning att tillgodose alla medarbetares önskemål och få sommarens veckor att gå ihop. I detta blogginlägg listar vi 5 tips för hur du lyckas planera din bemanning inför sommaren och Anna Törner, som arbetat som CFO/ekonomichef i över tio år, ger sina råd i frågan.

Siommarbemanning sommarperssonal sommarkonsult interim anna törner gazella

Även om du och dina kollegor brinner för ert arbete behöver vi inse den stora fördelen med semester. Att dina anställda får vila ut och kunna komma tillbaka med ny energi. Vanligtvis har anställda rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommaren, vilket kan vara utmanande att få ihop på ekonomiavdelningen, som alltid behöver ha några i ordinarie personal på plats.

Anna Törner, har arbetat både som anställd och interim CFO/ekonomichef i över 10 år men arbetar nu som Senior Advisor på Gazella, där hon hjälper företag med rekrytering och interimslösningar inom ekonomi och finans.

– Konkurrensen på marknaden är just nu väldigt hög och det är många som drar i samma kandidater, därför är det viktigt att börja planera er sommarbemanning redan nu. Det kan också vara bra att samtidigt fundera över framtiden, eftersom sommarpersonal kan vara ett bra sätt att hitta kandidater som kan passa för framtida anställningar.

Anna berättar att hon känner igen att det är ett tidskrävande pussel att få ihop bemanningen över sommaren. Vi har därför nedan samlat våra 5 tips för hur du lyckas!


Så lyckas du med din semesterplanering:

 • Börja i god tid.
  Ta in alla medarbetares semesteransökningar så tidigt som möjligt för att i god tid få en bra bild över hur behovet av personal inför sommaren ser ut.
 • Gör en behovsanalys.
  För att verksamheten ska flyta på över sommaren är det viktigt att kartlägga vilken kompetens sommarpersonalen ska bidra med. Definiera vilka roller ni söker och vilken tidsperiod ni vill att sommarpersonalen ska arbeta.
 • Planera i samråd med andra avdelningar.
  Oavsett om du arbetar som CFO, AP/AR chef, Redovisning- eller controllerchef eller annat brukar alla ledare på ekonomiavdelningen ansvara för sin arbetsgrupps semesterschema. Det finns säkert andra avdelningar hos er som troligtvis står inför samma utmaning. Prata ihop er så kanske ni kan hitta lösningar tillsammans.
 • Fundera över framtiden.
  Det är svårt att veta hur situationen hos er ser ut om ett halvår. Just nu är det hög efterfrågan på kandidater, se därför er sommarbemanning som ett sätt att komma i kontakt med kandidater som kan bli framtida anställningar. Om ni trivs med personen ni tagit in och denne med er, finns det oftast möjlighet till fortsatt samarbete eller anställning av konsulten eller vikarien.
 • Anlita ett interim- eller rekryteringsbolag.
  Att planera sommarbemanning och rekrytera personal är tidskrävande. En partner hjälper er med allt från sökandet av kandidater, till intervjuer och avtal. Desto tidigare du kontaktar din samarbetspartner desto större chans är det att du får rätt person på plats. För att förbereda samarbetet är ett tips att skriva ner några punkter kring varje profil ni letar efter, där ni listar vad ni söker men även vad du och företaget kan erbjuda kandidaten. Ett annat tips är att välja ett företag som arbetar specialiserat inom området för de roller ni söker, för att säkerställa att de förstår ert behov.

– Om ni behöver personal för att få ihop sommarpusslet, rekommenderar jag att överväga en interimslösning. Det är en flexibel lösning där du kan anlita exempelvis en interim ekonomiassistent eller en redovisningsekonom under så kort tid som en månad och uppåt, där ni enkelt kan förlänga uppdraget vid behov. Anlitar ni ett interimsföretag står dem för arbetsgivaransvaret, vilket många arbetsgivare tycker är smidigt. Flera av våra konsulter har också god vana och rutin av att sätta sig in i nya företag och arbetsuppgifter, vilket är en fördel när behovet är kortvarigt, säger Anna.

 

Behöver du hjälp med sommarbemanning?

Gazella hjälper företag att lösa semesterplaneringen, så att ni kan ta semestern med ro och slipper lägga ner massa tid och energi på att leta efter rätt kompetenser. Vi har många års erfarenhet av att bemanna ekonomiavdelningar under sommaren och kan snabbt presentera kvalificerade kandidater för just din verksamhet.

Tveka inte att höra av dig för att få kandidater presenterade eller om du har några frågor.

Kontakta oss gärna

 • Namn:
 • E-post:
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Mer från bloggen

CSRD: En genomgång för ekonomer

Den europeiska lagstiftningen om hållbarhetsrapportering har tagit ett stort steg framåt med Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Den nya hållbarhetsrapporteringen har lyfts till samma nivå...

så bemöter du de höga förväntningarna på dig som konsult

Evolutionen av Controllerrollen

Vi lever i en snabbföränderlig tid där digitalisering, AI och ökat hållbarhetsfokus påverkar företagen. Som nyckelroll och bollplank till ledningen spelar Controllern en viktig roll...

evolutionen av controllerrollen

Fördelar med att jobba som ekonomikonsult

Att arbeta som ekonomikonsult är idag en relativt vanlig anställningsform som ger en fantastisk möjlighet att snabbt bygga på sig en hel del erfarenhet. Det...

Fördelar med att vara ekonomikonsult