Dags för jobbintervju? Så förbereder du dig!

Har det blivit dags för jobbintervju? Grattis! Då är det dags att slipa på intervjuförberedelsen. Intervjun är arbetsgivarens sätt att se om du passar för jobbet men också ditt sätt att se om jobbet passar dig. Här får du Gazellas bästa tips för vad du ska tänka på före och under intervjun.

Kom förberedd
Läs på om både tjänsten och företaget innan du går på intervju. Har företaget blivit börsnoterade förra veckan ska du veta det. Visa att du är intresserad av bolaget och tjänsten och ställ gärna frågor. Kolla upp klädkod innan och klä dig utefter vem du möter. Förbered dig för den specifika intervjun genom att tänka igenom vilka av dina tidigare erfarenheter och kompetenser som är mest relevanta för tjänsten.

 

Slappna av
Oavsett om du jobbat i många år eller är ny på arbetsmarknaden kan det kännas nervöst att gå på intervju. Tänk på att äta och dricka normalt samt lyssna gärna på bra musik eller gör annat som gör dig lugn och på bra humör innan intervjun. Var inte rädd för att tänka efter om du inte kommer på svaret på en fråga direkt. Alla kan råka säga saker som uppfattas konstigt under intervjun, om det händer, ta det lugnt och förklara vad du egentligen menade. Sträva efter att vara avslappnad men engagerad och tänk på att du ska prata om dig själv, ingen annan är bättre på det än just du.

 

Beskriv sakligt och ge exempel
Beskriv dina kompetenser, erfarenheter och egenskaper på ett sakligt och tydligt sätt. Det blir lätt att man använder klyschor istället för att beskriva konkret vilka egenskaper man besitter. Ge exempel från situationer från ditt tidigare arbetsliv, det gör det lättare att ge konkreta och genomtänkta svar. Istället för att säga ”jag är engagerad” kan du berätta om hur du löst en specifik arbetsuppgift och vad det gav för resultat.

 

Ställ frågor
Våga ställa frågor om faktorer du anser viktiga på en arbetsplats. Se till att få tydliga svar om rollen så att du förstår sammanhanget och be rekryteraren utveckla svaret om något är otydligt. Det är även bra att fråga vad det är som fungerar bra och mindre bra på arbetsplatsen. Du kan också fråga om chefen och dess ledarstil samt arbetskultur på arbetsplatsen. Detta för att skapa dig en bättre bild av företaget som helhet och för att veta om det är en arbetsplats som passar dig.

Mer från bloggen

CSRD: En genomgång för ekonomer

Den europeiska lagstiftningen om hållbarhetsrapportering har tagit ett stort steg framåt med Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Den nya hållbarhetsrapporteringen har lyfts till samma nivå...

så bemöter du de höga förväntningarna på dig som konsult

Evolutionen av Controllerrollen

Vi lever i en snabbföränderlig tid där digitalisering, AI och ökat hållbarhetsfokus påverkar företagen. Som nyckelroll och bollplank till ledningen spelar Controllern en viktig roll...

evolutionen av controllerrollen

Fördelar med att jobba som ekonomikonsult

Att arbeta som ekonomikonsult är idag en relativt vanlig anställningsform som ger en fantastisk möjlighet att snabbt bygga på sig en hel del erfarenhet. Det...

Fördelar med att vara ekonomikonsult

Kontakta oss gärna

  • Namn:
  • E-post:
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.