Bluffakturornas tid är här – så gör du om du blir utsatt
Både P4 skaraborg och svensk handel rapporter en kraftig ökning av bluffakturor under våren. Nu är sommaren här och medan många ekonomer förbereder sig på semester och kanske lämnar över arbetsuppgifter till sommarvikarier, passar fakturabedragarna på. Vi har gjort en lista på vad du ska göra och tänka på om du får en bluffaktura.

Fakturabedrägerier kan se olika ut. Ofta skickas massutskick ut, där mailet ser ut att komma ifrån ett seriöst företag, som skickar ut blanketter eller fakturor där de vilseleder mottagaren om att de ska betala in för att uppdatera dina uppgifter hos en myndighet, eller har beställt en vara eller tjänst, som du aldrig beställt. Det kan också vara att de skickar ut ett erbjudande, eller att varor som inte beställts ändå skickas ut och sedan kommer faktura, eller så kan det vara ett avtal som ingåtts via mail eller telefon som tvivelaktigt accepterats via digital signatur.
– De stora utskicken som har gått ut under våren, som många har hört av sig kring är fakturor på alkogel och desinfektionsservetter. Det kan handla om rena bluffutskick, alltså massutskick där man bara får en faktura som är helt falsk rakt igenom, säger Nina Jelver, bedrägeriexpert vid Svensk Handel, till TT.
Gemensamt gällande bluffakturor är att det har varit svårt att komma åt bedragarna som gjort bluffakturering till en business som de livnär sig på. Blufffakturor ska bestridas, inte betalas. Vi har listat tips för hur man som företag hanterar bluffakturor och tips för vad man kan tänka på för att förebygga att man ska råka betala en bluffaktura.
- Ha tydliga rutiner för attestering, även under sommartid, och var noga med att förankra dem internt. Boka in ett möte och förklara för eventuella sommarvikarier och även ordinariepersonal om risker och rutiner.
- Skapa eller uppdatera lista gällande era godkända leverantörer, för att snabbt upptäcka företag som inte finns med.
- Dyker det upp en tveksam faktura? Fråga om personalen känner igen fakturan, googla företaget och/eller kolla upp varningslistor. Verkar det rimligt att ni fått denna faktura?
- Bluffbolag tenderar att skicka fakturor med korta betalningstider. Betala inte en faktura du är tveksam kring. Gör du det kan det leda till att ditt företag hamnar på listor hos bluffbolagen, där du märks med ett företag som hellre betalar än bestrider en faktura.
- Förbered ett standardbrev där okända fakturor bestrids. Skriftligt eller via e-post, som personalen sedan kan nyttja för att undvika att fakturan skickas vidare till inkasso. Håll dig kort och saklig. Ring inte upp företaget i fråga eller svara om de ringer dig. Brevet bör innehålla ett sakligt skäl till varför ni bestrider fakturan. Exempelvis ”Vi motsätter oss betalningsansvar då vi inte har beställt dessa varor eller tjänster.” Var noga med att få kvittens på att bestridandet skickats.
- Undvik att ingå avtal över sommaren och var skeptisk. Avstå från att acceptera någon form av inspelning under diskussion om avtal eller framtida samarbete och tänk till en extra gång innan ni tackar ja till gratisprover. Om du jobbar extra över sommaren – dubbelkolla alltid med ansvarig, om du känner dig osäker kring en faktura.
Om du vill läsa mer om vad du ska göra när du blivit utsatt, kan du besöka svenskhandel.se eller polisens webbplats.
Källa: Tidningen resultats Artikel och svenskhandel.se
Mer från bloggen
En tillbakablick och reflektion över 2020
Det har varit ett tufft år som krävt stora anpassningar för både individer och företag. Pandemin medförde ökad aktivitet och framgång för vissa bolag, medan...

5 tips för dig som ska anlita en ekonomikonsult
Coronapandemin, i kombination med att bolag blir mer och mer digitala, kommer troligtvis leda till en ökning av antalet interimsuppdrag. Men hur anlitar du en...

Ledare? Så behåller du företagskultur och motivation i ditt team
Coronapandemin har slagit olika hårt mot bolag men en sak är gemensam för de flesta: distansarbetet. Utmaningen för dig som ledare är att behålla företagskultur...

Så har rekryteringsmarknaden förändrats under covid-19
Att coronapandemin kom och förändrade en hel värld under 2020 är det ingen som har missat. Men hur har pandemin förändrat rekryteringsmarknaden och vad kommer...

Strukturera ditt hemarbete, för ökad motivation och fokus!
I en pågående pandemi med utökade restriktioner har arbetsplatsen fortsatt eller på nytt flyttat hem för många. Denna förändring ställer krav på att leda oss...

Vilka rättigheter har jag när min tjänst görs om?
Vad händer när arbetsplatsen meddelar arbetsbrist och din tjänst försvinner på grund av detta? I dessa tider kan arbetsbrist uppstå på flertalet företag men det...
