Säg upp dig snyggt!

Det är naturligt att man ibland vill byta jobb för att testa nya utmaningar, men att säga upp sig och byta jobb kan vara ett av de svåraste känsligaste momenten i yrkeslivet. Hur du säger upp dig kommer påverka bilden av dig. Sköter du det snyggt kommer du lämna arbetsplatsen med ett gott intryck och få goda referenser. Vi har listat 7 tips på hur du säger upp dig på ett bra sätt.

 • Planera uppsägningen
  Du är skyldig att följa uppsägningstiden på ditt kontrakt hos nuvarande arbetsgivare, även om du alltid kan be din chef om att få sluta tidigare. Det är viktigt att tänka på att inte lova bort sig tidigare än efter uppsägningstidens slut till nästkommande arbete.
 • Håll det hemligt
  Det är bäst att hålla din uppsägning hemlig innan du haft samtalet med din arbetsgivare. Rykten och skvaller går fort och det kan bli dålig stämning om arbetsgivaren får veta att du ska sluta på omvägar.
 • Boka ett möte
  Hitta ett bra tillfälle. Säg alltså inte upp dig när du möter chefen i fikarummet eller på ett spontat möte när chefen är stressad, utan boka in ett möte.
 • Förbered ditt samtal
  Tänk igenom innan mötet hur du förmedlar beskedet på bästa sätt. Din chef kan antingen bli glad för din skull eller arg för att du lämnar företaget. Var mentalt förberedd på allt så kommer mötet att gå bättre. Ibland kan uppsägning bero på ett missnöje men det är viktigt att hålla mötet professionellt och att hålla en god min.
 • Få uppsägningen på papper
  Skriv en skriftlig uppsägning till din chef, ett exemplar till dig och ett till din chef, så att det inte kan råda några frågor kring avslutet. Du har även rätt att få ett anställningsbevis som anger vad du haft för arbetsuppgifter och under vilken tid du arbetat vid företaget. Finns kollektivavtal har du också rätt till ett tjänstgöringsbetyg.
 • Ha ett avslutningssamtal
  Innan du slutar är det bra att ha ett avslutningssamtal där du kan ge feedback, ställa frågor till varandra och prata om hur du trivts på arbetsplatsen. Var försiktig med att ge för stark kritik. Du kan även redan här be om att få referenser.
 • Om du får ett motbud
  Om din chef skulle erbjuda dig ett motbud är det en bra idé att tänka igenom noga om motbudet väger upp anledningarna till varför du valde att sluta.

 

Gazella är specialister på rekrytering och interimtjänster inom ekonomi och finans. Hör av dig om du är redo för att ta nästa steg i karriären eller om du behöver hjälp med att hitta din nästa kollega!
Kontakta Gazella

Mer från bloggen

Hitta värmen i ditt kallprat!

Få människor uppskattar att kallprata med nya människor men kallprat är betydelsefullt. Det är ett viktigt för relationen mellan dig och dina kollegor, din chef...

hitta-värmen-i-ditt-kallprat

Sommar, sol och tid för reflektion?

I dagens samhälle kan nog många känna igen sig i att vi ofta håller ett högt tempo där vi ständigt fokuserar framåt. Lika viktigt som...

reflektion-gazella

Gig-arbete, en snabb väg till jobb!

Under pandemikrisen har gig-ekonomin blivit viktig, då den skapar nya vägar till arbete och har blivit ett sätt för många människor att hålla sig flytande...

gigekonomi-gazella

Finns det jobb för nyexaminerade ekonomer?

Enligt arbetsförmedlingen har antalet tjänster inom administration och ekonomi minskat under mars och april, jämfört med samma period förra året. Läget på arbetsmarknaden kan kännas...

Sälj

Kontakta oss gärna

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.